Voskuil en Vogels

31 aug 2014

Als je van dikke boeken houdt waar ogenschijnlijk niets in gebeurt, dan is het werk van J. J. Voskuil en Frida Vogels geknipt voor je.

 

Het Bureau

Voskuil is in de jaren negentig bekend geworden bij een breed publiek door zijn zevendelige romancyclus Het Bureau. Bij het verschijnen van elk nieuw deel ontstond er een run op de boekwinkel om maar zo snel mogelijk te kunnen lezen over de man die zijn dagelijkse leven beschrijft op een bureau. De man heet Maarten Koning, het alter ego van Voskuil. Op het bureau wordt volkskundig onderzoek gedaan. Het bureau is gebaseerd op het Meertens instituut.

 

De hard kern

Frida Vogels is minder bekend. Zij behoorde tot de vriendenclub van Voskuil. Zij kenden elkaar sinds hun studententijd. Frida Vogels is ook een personage in Het Bureau. In de jaren 90 publiceerde zij De harde kern, een uiterst persoonlijk boek. Zij legt er haar hele ziel in bloot. Het werk is opgebouwd uit een aantal afzonderlijk boeken, waarvan een deel met gedichten. Het werk kreeg alom waardering en beleefde een aantal herdrukken. Frida Vogels woont al decennia in Italië. Zij heeft zich altijd aan alle publiciteit onttrokken.

Zowel het werk van Voskuil als van Vogels verdeelt de lezers: of je vindt het prachtig en je wilt alles van hen lezen; of je stopt na één boek of eerder en kan er niks mee. Het Bureau telt rond de 5.000 pagina’s. Het proza van de harde kern is 2.000 pagina’s leesvoer.

 

Bij nader inzien

Voskuil had al eerder gepubliceerd. In 1963 verscheen zijn roman Bij Nader Inzien. In 1.200 pagina’s schetst hij zijn studentenleven met zijn vrienden, hun dromen en ambities en hun onderlinge vriendschap. Trouw blijven aan ideeën en vrienden is een belangrijk thema. Zijn stijl is zonder enige opsmuk. De lengte van het boek is er een wezenlijk onderdeel van. Heel langzaam zie je de vrienden uit elkaar groeien en hun idealen vervliegen.

Het was een boek dat Voskuil moest schrijven. De waardering ervan was matig en het boek sloeg totaal niet aan bij het grote publiek. Pas na het verschijnen van Het Bureau ontstond er weer belangstelling voor.

 

Meer boeken

Voskuil publiceerde na de afronding van Het bureau nog enkele andere boeken die erg de moeite waard zijn, zoals De buurman en Requiem voor een vriend. Zijn wandeldagboeken vind ik wat minder geslaagd.

Van Frida Vogels worden vanaf 2005 haar dagboeken uitgebracht. Reeds tien dikke delen zijn er al verschenen, er staan er nog zes gepland. In deze dagboeken beschrijft zij nog minutieuzer dan in De Harde Kern haar dagelijkse leven en al haar gedachten.

Al deze titels zijn in september Uitgelicht en staan uitgestald op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek, vlakbij de roltrap.

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.