Voorlezen zonder woorden?

06 mrt 2017

Tekstloze prentenboeken zijn er in alle soorten en maten. Vroeger pakte ik niet snel een boek zonder woorden om voor te lezen. Was de schrijver soms te lui om ook de woorden te bedenken? In mijn werk als leesconsulente merk ik dat sommige kinderen toch gek op deze prentenboeken zijn. Er valt vaak zoveel te ontdekken op de platen! Bovendien kan elke ouder het in zijn of haar eigen taal “voorlezen”. Kinderen die meertalig worden opgevoed kunnen in meerdere talen van het verhaal genieten. Kennis van het Nederlands is niet nodig, maar wel fantasie en plezier in het samen kijken en praten over de tekeningen. Het kind wordt automatisch ook gestimuleerd het verhaal mee te vertellen, want tekst kan het nog niet lezen maar beeldtekst wel! In tekstloze prentenboeken is deze beeldtekst meestal extra sterk. Onderstaande prentenboeken geven een mooie indruk van verhalen zónder tekst, maar mét karakter:                                                                                                  

Bosch, het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… van Thé Tjong-Khing

De illustrator Thé Tjong-King heeft al veel ervaring met tekstloze verhalen. Waar is de taart? is wel zijn bekendste boek in dit genre. Net als in Waar is de taart? kan je op de platen in dit boek meerdere verhaallijnen volgen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met Jeroen, en wat met zijn rugzak. De figuren in het boek lijken zo weggelopen uit een schilderij van Jeroen Bosch.

 

De grote hond van Béatrice Rodriguez en Andrea Hensgen

Dit boek is minder ingewikkeld omdat er maar één duidelijke verhaallijn is over een jongetje met angsten. Elke dag als hij naar school loopt is hij bang voor een donkere tunnel, een blaffende hond en een zwerver op een bankje. Maar op een dag zit er een hele lieve grote hond op hem te wachten die hem elke dag naar school brengt. Tot op een dag zijn grote vriend er niet zit …

 

De gele ballon van Charlotte Dematons

Dit boek is meer dan alleen een zoekboek  waar je op elke bladzijde de gele ballon kan zoeken. De ballon gaat over de hele wereld en overal zie je mensen bezig met hun manier van leven. Ook zitten er veel kleine grapjes in en een fakir op een vliegend tapijtje beleeft een heel avontuur. Om eindeloos in te turen. Andere aanraders van deze schrijfster zijn de boeken Nederland en Ga je mee?

 

Waar is de olifant? van Barroux

Een zoekboek voor beginners. Wie kent niet de boeken van Waar is Wally? waarbij je helemaal gek werd omdat je dat mannetje met zijn gestreepte truitje maar niet kon vinden. Dan kan je beter naar een olifant zoeken, hoe moeilijk kan dat nu zijn? In het begin is het toch nog knap lastig tussen al die bomen. Maar als er steeds meer bos gekapt wordt kan de olifant zich niet meer zo goed verstoppen. Kinderen krijgen meteen een actueel thema mee onder het zoeken.

 

Monsterboek van Alice Hoogstad

In het begin van het boek is de hele stad zwart/wit als in een kleurboek. Dan komt er een meisje met  een kleurpotlood dat monsters tekent op de straat. Deze monsters komen tot leven en gaan samen met de kinderen de hele stad kleur geven. Het is een boek dat de fantasie en de creativiteit volop zal prikkelen. Ik moet me inhouden om het boek niet met kleurtjes te lijf te gaan en dat zullen kinderen zeker ook hebben. Gelukkig kan je ook een kleurplaat gratis downloaden!

 

Meer voorbeelden van tekstloze prentenboeken? Ga naar de site van Leesplein.

Juf Linda geeft op haar site tips voor het werken met tekstloze prentenboeken in de klas.

Tot slot voor wie zich helemaal in het genre wil verdiepen een artikel van Els Moonen uit het Tijdschrift Taal.

 

Hallo Ida! Wat een leuk blog

Hallo Ida! Wat een leuk blog om te lezen! Dat gaat je goed af hoor. Ik vind tekstloze prentenboeken ook fijn om te gebruiken, ze zijn zo veelzijdig. Ik heb gemerkt dat kinderen ze geweldig vinden, zeker ook als je de taal nog niet goed beheerst, voor in schakelklassen en NT2 groepen. Ik zie uit naar je volgende blog! Succes met schrijven, groetjes Renkie

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.