Voorlezen bij wereldoriëntatie| twee vliegen in een klap

11 feb 2013

Misschien klinkt het niet zo aardig, maar ik vind dat er meer moet worden voorgelezen in de midden- en bovenbouw van het primair onderwijs. De woorden vinden en moeten stuiten je misschien tegen de borst, maar je kent vast wel alle positieve effecten van voorlezen. Misschien een idee om eens voor te lezen tijdens lessen wereldoriëntatie?


Buiten is het oorlog
Neem het boek Buiten is het oorlog, Anne Frank en haar wereld, geschreven door Janny van der Molen. Heel erg geschikt om voor te lezen als je in je groep aandacht besteedt aan de tweede wereldoorlog.

Buiten is het oorlog is een indrukwekkend (voor)eesboek waarin Janny van der Molen het verhaal van Anne Frank vertelt op een manier die geschikt is voor kinderen vanaf acht jaar. Janny van der Molen beschrijft het leven van Anne Frank aan de hand van tien thema’s: lachen, familie, school, oorlog, angst, onderduiken, schrijven, moed houden, verliefd zijn en verraad. In korte inleidingen volg je als lezer de ontwikkelingen in de buitenwereld, en dankzij de trefzekere balans die de schrijfster bewaart tussen emotie en informatie leef je mee met die gebeurtenissen én met de belevenissen van de jonge Anne. De kleurrijke illustraties van Martijn van der Linden en de historische foto’s completeren het boek.

bron: website Ploegsma

Lesbrief
Op de website van Ploegsma, de uitgever van het boek, staat een lesbrief waarmee je met het boek en het thema Tweede Wereldoorlog aan de slag kunt.
Het boek is de moeite  waard om te lezen en voor te lezen. De verhalen blijven dicht bij de waarheid en net als in het echte leven van Anne, loopt het niet goed af.
 

"Anne legde haar magere, vermoeide lichaam tegen dat van Margot om zich aan haar te warmen. Maar ze voelde zo koud. Anne wilde aan mooie dingen denken. Aan de kastanjeboom bij het achterhuis. Aan moeders aardbeientaart, Aan vader die een mooi verhaal vertelde. Maar ze kon niet meer. Ze voelde nu geen honger meer, geen verdriet en geen eenzaamheid. Ze ging slapen, heel, heel diep slapen. Net als Margot."

illustratie Martijn van der Linden

Judith Pietersma

 

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.