Reddingshonden (De Boekenneus Alek Dabrowski) + winactie

26 jan 2017

De Boekenneus steekt zijn neus graag in boeken. Hij leest fictie en non-fictie en heeft een neus voor actuele verhalen en levenslessen in de literatuur. De boekenneus is Alek Dabrowski.

Op oudejaarsavond ging Bob, een man uit de Amerikaanse staat Michigan, even naar buiten om brandhout te halen. Hij gleed uit, brak zijn nek en kon niet meer bewegen. Gelukkig was zijn hond Kelsey ook buiten. Hij ging op zijn baasje liggen en blafte om de buren, die een kilometer verderop wonen, te waarschuwen. Na vele uren werd de onderkoelde Bob gevonden. Hij leeft nog dankzij Kelsey.

Dit is maar één van de verhalen waarin een hond als reddende engel optreedt. De hond is een gezelschapsdier, maar wordt ook ingezet als jachthond, hulphond of sledehond. De samojeed is een oud Siberisch ras, dat een speciale functie had. De honden zijn genoemd naar het volk 'de Samojeed'. Dit waren jagers en vissers. Zij leefden in tenten. De honden, die goed bestand zijn tegen de Siberische kou, sliepen in de tenten om de kinderen op te warmen. Het zijn echte knuffelbeesten. Zelf heb ik een mooie en lieve samojeed, genaamd Ninjo.

Schrijven is een eenzaam beroep. Vele schrijvers met een hond vertellen hier vol liefde over. Koos van Zomeren maakte met Stanley lange wandelingen in de bergen van Zwitserland. Stanley was een borderterriër en was onvermoeibaar. 'Stanley ging onbekommerd heen en weer, naar boven en weer naar beneden, naar beneden en weer naar boven. Waar de sneeuw hard was draafde hij, waar ze rul en klef was ploeterde hij, en het ploeteren leek hem evenveel plezier te doen als het draven.' Van Zomeren liet zich niet kennen. Hij liep door tot het moment dat hij niet meer terug kon. Hij zag de afgrond en stap voor stap tastte hij de grond af. Het ging fout, hij zakte tot aan zijn middel in een gat en zat vast. Hij vroeg zich later af wat hij met Stanley had moeten doen: vasthouden tot de dood zou intreden of proberen weg te sturen om hulp te zoeken. Die keuze hoefde hij gelukkig niet te maken. Met al zijn krachten wist Van Zomeren los te komen.

  

Stanley is onlangs overleden. Hij was bijna veertien jaar. Op een wandeling in de Zwitserse bergen, op een plek waar zij vaker hadden gelopen, ging het fout. Stanley zag een gems, reageerde erop, liep er heen en viel in een afgrond. Van Zomeren had zijn zoon bij zich. Samen daalden zij voorzichtig af. Zij hoorden Stanley af en toe een geluid maken en vonden hem tenslotte. Hij overleefde de val niet. In 'Alptraum' beschrijft Van Zomeren zijn verdriet, maar hij probeert ook de gebeurtenissen te reconstrueren. Was de gems wel de directe aanleiding voor Stanley’s val? Hij had vaker gemzen gezien. En daarbij, Stanley was voorzichtig genoeg. Hij kende de weg. Was dit ongeluk gewoon domme pech? Of viel de gems juist aan? Is hij door hem het ravijn in gewerkt?

Herman Brusselmans daarentegen gaat heel anders om met zijn kleine witte hondje, althans de hoofdpersoon uit de roman ‘Het oude nieuws van deze tijd’. Hij is een naamloze en werkloze taalkundige. Hij woont alleen in een flatje zonder televisie of andere media. De krant koopt hij alleen om zijn hondje op te laten kakken en pissen. Hij houdt erg van dit beestje, en dat is wederzijds, maar hij komt nooit met hem buiten. Een bergwandeling zit er zeker niet in. De dagen brengt deze taalkundige door met het woordenboek uitspellen, ouwehoeren met buurtgenoten en verliefd worden op zijn buurmeisje. En natuurlijk maakt hij de hele dag door grappen. Brusselmans beschrijft het op zijn eigen grof-humoristische manier. Dat is leuk om te lezen, maar ik raad hondenbezitters aan om eerder Koos van Zomeren na te volgen dan Herman Brusselmans als het gaat om de verzorging van je lievelingsdier.

Hierboven heb ik de naam van de hond van Brusselmans weggelaten. Dat heeft een reden, want ik besluit deze Boekenneus met een quiz: Welke hond is van welke schrijver? Je kunt kiezen uit de honden Jasper, Rekel, Roef, Speedy en Tikker. En de schrijvers  zijn Gerbrand Bakker, Herman Brusselmans, Jan Siebelink, Koos van Zomeren (vóór Stanley had hij een andere hond) en Maarten ’t Hart. Mail je antwoord voor 8 februari naar Boekenneus@gmail.com. Onder de goede inzendingen verloot ik het besproken boek van Herman Brusselmans. 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.