Ook in het paradijs is een bibliotheek

06 aug 2013

Word je nu echt slimmer van boeken? Ach, we lezen zoveel en we lezen zoveel van hetzelfde. Doet het er eigenlijk wel toe of we boeken lezen?

Ja, het doet ertoe. In onze samenleving die denkt alles te kunnen meten, is de opbrengst van het boek steeds moeilijker te peilen. Maar ik ken een eiland waar een boek verstrekkende gevolgen had. Door het succes van de roman Meneer Pip is op dit eiland afgelopen juni een openbare bibliotheek geopend (zie afb.).

Het eiland Bougainville in de Stille Oceaan mag met recht het paradijs op aarde genoemd worden. Hier stroomt zoet water in kabbelende beekjes en vallen uit de overdadige vegetatie de rijpe vruchten voor je voeten neer. Daarbij is de omliggende oceaan barstensvol vette vis. Duizenden jaren heeft een kleine groep mensen hier in pais en vree geleefd. Totdat er koper werd ontdekt in de bodem en daarmee brak de hel los. Van wie was deze lucratieve schat? Verschillende staten en grote bedrijven bemoeiden zich ermee, ten koste van de bewoners. Een bloedige burgeroorlog (1989-1997) brak uit.

Matilda is het meisje door wier ogen je deze geschiedenis gaat meemaken. Zij beschrijft hoe zij vanuit een eenvoudige samenleving geconfronteerd wordt met de gewelddadige buitenwereld die haar eiland overspoelt. Er is wel hoop: Meneer Watts, de enige blanke in het dorp, een vreemde dus, besluit het schooltje te heropenen. Maar omdat hij geen onderwijzer is, weet hij niets anders te doen dan voorlezen uit Great Expectations van Charles Dickens.

Hoewel het voor een tropenkind moeilijk is zich iets voor te stellen bij een moeras in een noordelijk klimaat, of bij een ‘berijpte ochtend’, kan Matilda volledig opgaan in het leven van de 19de-eeuwse Meneer Pip uit Great Expectations. Zijn gewetensvragen zijn immers de hare. Tijds- en cultuurverschillen blijken een verrassend lage hindernis te zijn, omdat de achterliggende levensvragen overal dezelfde zijn. Het zijn deze Grote Verwachtingen die de jeugd van het dorp overeind houden. Dit boek gaat dan ook niet zozeer over oorlog, maar over hoop en de kracht van verbeelding.

Ook de inspiratie voor dit boek, de klassieker Great Expectations (1862) van Charles Dickens is nog steeds te leen in de bibliotheek, zowel in het Engels als in vertaling.

Vanwege het overweldigende succes van Meneer Pip, het stond op de shortlist van de prestigieuze Man Bookerprize, besloot Lloyd Jones zich in te zetten voor de oprichting van een bibliotheek op het veelgeplaagde eiland. Afgelopen juni werd dit een feit. Aan de verfilming van deze roman wordt op dit moment de laatste hand gelegd, met in de rol van meneer Watts niemand minder dan de beroemde Engelse komiek Hugh Laurie.

Te leen in Bibliotheek Rotterdam:

Mister Pip, door Lloyd Jones

Meneer Pip, door Lloyd Jones