Monique: Ik bieb aan huis #jouwverhaal

03 apr 2017

Ik bieb aan huis
Het is alsof je op visite gaat bij mensen die je steeds beter leert kennen. De meesten bij wie we aan huis komen, zijn tussen de zeventig en tachtig jaar. Maar we hebben ook een meneer van drieënnegentig, en sommigen zijn wat jonger.

De eerste keer bij iemand thuis wil je natuurlijk weten wat voor boeken diegene graag leest. Waar houdt hij van? Welke onderwerpen vindt hij interessant? De meeste ouderen lezen liever geen al te dikke pillen meer, of Dostojevski. Maar dat hoeft ook niet. Er is zo veel meer te lezen.

Een band opbouwen
We komen om de drie of vier weken langs. Je maakt een praatje, hoort verhalen over de kinderen en kleinkinderen, drinkt een kop koffie met elkaar. En je praat natuurlijk over de boeken die ze hebben gelezen. Welk boek vonden ze mooi, wat willen ze de volgende keer lezen? Je bouwt een band op met mensen die in de laatste fase van hun leven zijn. Dat vind ik bijzonder. Als ouderen naar een verpleeghuis verhuizen, verhuizen onze vrijwilligers vaak met ze ‘mee’.

Connie Palmen
Zelf lees ik van alles. Van geschiedenis tot politiek, en van romans tot informatieve boeken. Ik vind het leuk om er een soort project van te maken. Zo las ik Jij zegt het van Connie Palmen, over Sylvia Plath en Ted Hughes. En daarna las ik de brieven die Ted Hughes schreef, en Sylvia Plaths De glazen stolp. Dat is meteen ook het fijne van de bieb: er is hier zo veel materiaal dat je zulke projecten ook echt kunt doen.

Bibliotheek aan Huis
Bent u lid van Bibliotheek Rotterdam, maar fysiek niet in staat om zelf naar de bibliotheek te komen? Dan is er speciaal voor u de Bibliotheek aan Huis! Een gratis haal- en brengservice van Bibliotheek Rotterdam. Lees meer over hoe u hier gebruik van kunt maken.

Monique / 54 / vrijwilliger bibliotheek aan huis / heel rotterdam