Wat wij doen met jouw mening en ideeën

02 mrt 2017

Een bibliotheek zijn waar Rotterdam blij van wordt, dát is onze missie. De mening en ideeën van onze bezoekers zijn daarom erg belangrijk. Regelmatig doen we er onderzoek naar.

Een goed idee krijg je soms zomaar toegespeeld. In de bibliotheek zelf, maar ook online (bijvoorbeeld via onze social media-kanalen). Maar vaak gaan we ook actief op zoek, door leden uit te nodigen met ons mee te denken. Over onze vestigingen bijvoorbeeld, onze site of een specifiek evenement.

In deze blog vertel ik je meer over enkele van die onderzoeken en over wat we ermee gedaan hebben.

Vlaggetjes

In de eerste helft van 2016 hebben we met de hulp van een grote groep leden onze uitleenprocessen tegen het licht gehouden. Zij hadden over het algemeen positieve ervaringen, maar soms ook minder positieve. Met het onderzoeksrapport onder onze arm hebben we een aantal concrete dingen verbeterd. Zo hoorden we dat anderstaligen een drempel voelden om medewerkers aan te spreken omdat ze geen Nederlands spreken. Veel medewerkers hebben daarom nu op hun badge een aantal vlaggetjes staan om te laten zien in welke talen ze bezoekers te woord kunnen staan.

Leden wilden verder bij het inleveren van boeken en andere materialen duidelijker zien of de teruggebrachte materialen op tijd waren of niet. Vanaf eind vorig jaar verschijnt daarom bij elk ingeleverd materiaal deze informatie op het scherm bij de inleverautomaten.

En daar blijft het niet bij. Een deel van ons interieur wordt de komende tijd aangepast om beter aan te sluiten bij de wensen van de bezoekers.

Zorgeloos

In 2016 hebben we twee onderzoeken uitgevoerd naar onze abonnementen. Veel van onze volwassen leden gaven hun mening over hun huidige abonnementen en wensen voor een eventueel nieuw abonnement. Begin dit jaar hebben we op basis van onder andere dit onderzoek onze abonnementen aangepast. Een belangrijke wens was een abonnement zonder zorgen en zonder onverwachte kosten. Daarom hebben we nu een boetevrij en leentermijnvrij Plusabonnement.

Vestigingen

De laatste maanden is een aantal vestigingen verbouwd ofverhuisd. Een groot marktonderzoek in het najaar van 2015 leverde ons daarbij veel nuttige inzichten op. Maar ook na de opening van vestigingen blijven we vragen stellen. Een paar maanden na elke openingen voeren we bijvoorbeeld onderzoek uit onder bezoekers en omwonenden van de nieuwe vestigingen. De resultaten daarvan gebruiken we om de dienstverlening bij de vestiging aan te passen, of de opening van een volgende vestiging te verbeteren.

Wil je ook meedenken?

Lees je nu dit en denk je:ik wil ook meedenken? Dat kan. Wanneer je je aanmeldt via www.biebpanel.nl, ontvang je vier keer per jaar een korte vragenlijst waarin we je mening vragen over verschillende onderwerpen. Dit kan de collectie zijn, de vestigingen, ervaringen met medewerkers en meer.

Heb je een goed idee of wil je iets anders kwijt? Stuur dan een mail naar klantenservice@bibliotheek.rotterdam.nl of kom langs in een vestiging. Bij alle balies hebben we ‘Vertel het ons’-kaartjes, waarop je je ideeën en vragen kwijt kunt. Met jullie reacties kunnen we nog meer ons best doen om een bibliotheek te zijn waar Rotterdam blij van wordt!