De toekomst van de Bibliotheek

29 jan 2014

Sommige mensen voorspellen dat de bibliotheek over een aantal jaren niet meer bestaat, maar de panelleden van de Bibliotheek Rotterdam geloven daar niet in. Acht op de tien panelleden denken dat de openbare bibliotheek er in 2023
nog is, net als in het totale landelijke Panel.

Velen van u benadrukken dat het uitlenen van boeken en leesbevordering de kerntaken van de bibliotheek zijn en dat de bibliotheek daarop moet blijven focussen. Maar ook de bibliotheek als verblijfplaats, om te werken, te studeren of elkaar te ontmoeten komt als kerntaak naar voren.

De helft van u denkt over 10 jaar lid te zijn van de bibliotheek om zo goedkoop materialen te kunnen lenen (cd’s, dvd’s, luisterboeken, games, tijdschriften) en van ebooks.

Van de redenen die te maken hebben met de verblijfs- en ontmoetingsfunctie zijn rondsnuffelen / inspiratie opdoen enerzijds en tijdschriften en kranten lezen de belangrijkste. Dat sluit helemaal aan bij eerder onderzoek. Daar bleek ook al dat de bibliotheek een belangrijke inspiratiebron is.

Over de toekomstige vorm van de bibliotheek:

Ongeveer een derde van u hoopt dat er niet veel zal veranderen, een derde is hierover neutraal en een derde hoopt juist dat er wel zaken zullen zijn veranderd over 10 jaar. De meeste panelleden (59%) hopen dat de bibliotheek intensieve samenwerkingen aangaat en het pand zal delen met andere organisaties. Genoemd worden Kunstuitleen, Kunst- en cultuurcentrum, Buurthuis / wijkcentrum, Volksuniversiteit en Boekwinkel. Opvallend is dat de jongeren iets vaker dan ouderen hopen dat er weinig zal veranderen…

We hebben ook onze plannen voor digitale en fysieke Leesclubs aan u voorgelegd, en 42% van u vind dat een aantrekkelijk idee. Panelleden zijn vooral positief omdat leesclubs mensen samenbrengen, omdat ze gezellig zijn én de panelleden zo meer zouden gaan lezen. Digitale leesclubs zijn ook aansprekend, vooral voor mensen die het druk hebben of moeilijk van huis weg kunnen.

Uit uw individuele antwoorden blijkt dat u tevreden bent met de diversiteit van ons aanbod, digitaal én fysiek. U geeft duidelijk aan dat we het fysieke aanbod niet moeten loslaten ten gunste van het digitale aanbod. Beide moeten er zijn!