Maatschappelijke waarde van de bibliotheek is hoog

15 okt 2015

Voor veel leden is de bibliotheek de plek om informatie te zoeken, boeken te lenen of een culturele activiteit bij te wonen. Maar welke waarde heeft de bibliotheek voor de leden en bezoekers of voor de Rotterdammer? Over deze vraag gaat het Biebpanel-onderzoek naar maatschappelijk waarde.

Deze waarde is zichtbaar op vijf grote onderwerpen: ontspanning & inspiratie, economisch welzijn, persoonlijke ontwikkeling, zelfredzaamheid en sociale binding. Op alle vijf de onderwerpen ziet u als panellid dat de waarde die de bibliotheek biedt groot is. Dit is een mooi resultaat, dat opnieuw laat zien hoe belangrijk de bibliotheek is voor onze stad.

In dit onderzoek is een onderscheid gemaakt tussen de waarde, die de bibliotheek biedt voor de maatschappij / voor anderen en de waarde die leden voor zichzelf zien.

Waarde voor jezelf

Voor zichzelf zien de panelleden vooral waarde op het gebied van 'kennis vergroten', 'genieten van kunst en literatuur' en 'geld besparen'. Ze komen dan ook meestal naar de bibliotheek met als doel 'ontspanning', 'persoonlijke ontwikkeling' en het 'genieten van kunst en literatuur'.

De belangrijkste redenen om hiervoor de bibliotheek te gebruiken en geen andere organisatie, is dat ze daar toegang hebben tot allerlei boeken en andere materialen, dat de bibliotheek een prettige omgeving is en bovendien goedkoop / gratis is.

Ook de sociale functie komt naar voren: leden raken bijvoorbeeld in gesprek met mensen, die ze normaal niet spreken (10%) en geven aan zich door de bibliotheek minder eenzaam te voelen (12%).

Waarde voor anderen

Leden zien de grote maatschappelijke waarde vooral op het gebied van ontspanning, inspiratie en economisch welzijn. Zo vindt meer dan 90% dat de bibliotheek mensen met minder geld ook toegang geeft tot kennis. Een grote groep leden zou een laaggeletterde of digitaal niet vaardige buurman/buurvrouw doorverwijzen naar cursussen of spreekuren van de bibliotheek.

Daarnaast geeft ruim 80% van de leden aan dat de Bibliotheek bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de stad en een duidelijke bijdrage heeft aan de kenniseconomie.

Een vergelijking met de rest van het land

Het biebpanel-onderzoek wordt in het hele land uitgevoerd. Het panel bestaat inmiddels uit meer dan 30.000 mensen. Dat geeft de mogelijkheid om de uitkomsten van Rotterdam te vergelijking met de rest van Nederland.

Opvallend is dat in Rotterdam (in vergelijking met het hele land) een grotere rol voor de bibliotheek wordt toegekend op het gebied van scholing en studie. Ook de behoefte aan privacy en rust is hier groter. Daarmee hangt samen dat in Rotterdam minder dan elders mensen contact hebben met het personeel, bekenden tegenkomen of met mensen een praatje maken.

Tot slot, er is gevraagd hoe vaak u iets aan de bibliotheek heeft gehad op een reeks van gebieden. Bovenaan staat leesplezier en op de tweede plaats staat zelfstudie/persoonlijke ontwikkeling, dat zijn geen verrassingen. Maar op de derde plaats staat reizen en vakanties. Dat vinden wij erg leuk. Wij merken dan ook dat onze reisafdeling intensief gebruikt wordt.