Lezen ze meer op Mars of op Venus?

30 mrt 2017

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, zeggen ze weleens. De Amerikaanse auteur John Gray heeft zelf een hele boekenreeks gewijd aan die veronderstelde tegenstelling tussen mannen en vrouwen. Zijn boeken vlogen over de toonbank, maar hij kreeg ook kritiek: hij zou genderverschillen tot stereotypen reduceren. Hoe het ook zij: het veronderstelde verschil tussen mannen en vrouwen is een geliefd onderwerp aan de borreltafel.

In onze bibliotheek kwam het onderwerp laatst ook ter sprake. “Ligt het aan mij, of zijn er echt zo veel vrouwen in de bibliotheek vandaag?”, vroeg ze me. Ik besloot eens in onze database te duiken. Normaal blog ik over klantonderzoek of resultaten van vragenlijsten, maar vandaag staat de aloude vraag centraal: wat is het verschil tussen mannen en vrouwen?

Als we kijken naar al onze volwassen leden, dan valt op dat bijna twee derde vrouw is. Opmerkelijk, want in Rotterdam is ’maar’ 51,1 procent van de bevolking tussen 20 en 65 jaar vrouw.

De dames lezen ook meer boeken en lenen meer andere materialen. Vooral bij fictie zien we een groot verschil. Mannen lenen dan wel weer meer non-fictie en DVD’s.

Maar wie leest het snelst? Dat kunnen we niet goed zien in de cijfers. Wat wel  opvallend is: boeken worden gemiddeld korter geleend door mannen. Maar komt dat doordat ze dunnere boeken lenen? Of met grotere letters? Of kiezen vrouwen eerder voor een abonnement zonder leentermijn? Wat denk jij? Laat het weten onder deze post.

Hieronder een aantal opvallende verschillen op een rijtje.