Fictie en Feiten

12 apr 2013

Wat vindt u eigenlijk van onze collectie romans en verhalen? Dat blijkt u  één van de belangrijkste kanten van de bibliotheek te vinden. Deze keer heeft u, in het Biebpanel, kritisch naar onze collectie gekeken.

Waar laat u zich door inspireren?

Ideeën voor titels krijgt 2/3 van u vooral in de bibliotheek zelf of uit tijdschriften of kranten. Familie, vrienden en kennissen (50%) en berichten op internet (33%) zorgen daar ook voor. U maakt weinig gebruik van de aanbevelingen van ons personeel. Daar mag u gerust meer aan vragen, want hun kennis over de collectie is groot. Verder laat 25% zich helemaal verrassen in de bibliotheek. Wij zijn in ieder geval blij dat voor velen onze collectie een bron van inspiratie is!

Hoe vaak leent u een boek?

Ruim de helft van u leent evenveel romans en leesboeken als twee jaar geleden. Een vijfde is meer gaan lenen, een kwart juist minder. U wilt graag meer lenen als u meer tijd zou hebben om het ook te lezen. Dat kunnen we jammer genoeg niet voor u regelen.

Een boek reserveren?

Als u op zoek bent naar een boek en het blijkt niet aanwezig? De helft besluit het boek te reserveren. De meesten doen dat gewoon vanuit huis via de aanvraagknop in de webcatalogus. Bijna iedereen is daar (zeer) tevreden over. Verder gaat 40% op zoek naar een ander boek. Een klein aantal mensen gaat weg zonder iets te lenen en probeert het later nog eens.

Zo’n 70% van u reserveert wel eens een boek of DVD. Sommigen één keer, anderen meer dan twintig keer per jaar. Bij het ophalen van die gereserveerde boeken gaat de meerderheid nog even verder kijken in de bibliotheek.

U bent wel kritisch wat betreft de communicatie over de wachttijd. Ruim twee vijfde vindt dat in de catalogus niet duidelijk aangegeven. We begrijpen het probleem, hebben nog geen oplossing gevonden. We zoeken daar actief naar.

Leessuggesties?

De helft van u heeft interesse in gerichte leessuggesties op basis van uw leengeschiedenis. Daar hebben wij als Bibliotheek Rotterdam de nationale bibliotheekorganisatie bij nodig, en zetten we die wens hoog op de lijst.

Hoe tevreden bent u over de collectie?

De meesten van u zijn tevreden over de samenstelling van de collectie romans in de bibliotheek.

U vindt actuele literaire romans het belangrijkst. Daarna volgen spannende boeken en klassiekers uit de literatuur. Ook belangrijk vindt u waargebeurde verhalen en de romantische boeken.

Over de omvang van de collectie waargebeurde verhalen en romans bent u in het algemeen tevreden. 20% vindt het aanbod actuele literaire romans te klein. Voor 25% zijn er te weinig klassiekers uit de literatuur. Van degenen die het aanbod Engelstalige romans heeft beoordeeld, vindt meer dan een derde dat te beperkt. Voor deze laatste twee zaken zoekt ons collectie-team betere oplossingen.