Digitale dienstverlening

22 jan 2015

Bibliotheek Rotterdam verwelkomt dagelijks veel bezoekers in vestigingen door de hele stad. Maar steeds meer mensen komen ook langs in de digitale bibliotheek, die altijd open is. Je kunt thuis  zoeken in de catalogus, reserveren, verlengen, e-books lenen of in de agenda kijken of er iets leuks te doen is in de bibliotheek.

De website is en blijft de belangrijkste digitale dienst van de bibliotheek. Maar hoe waardeert het Biebpanel de website en de overige digitale diensten? Deze vraag staat centraal in het derde BiebPanel ondezoek van 2014: digitale dienstverlening van de bibliotheek Rotterdam.

Bekendheid

Maar liefst 94% van de panelleden van de Bibliotheek Rotterdam is bekend met de website. Voor het  totale (landelijke) panel is dit 91%. Andere digitale diensten die een grote bekendheid genieten onder de Rotterdamse panelleden zijn: mogelijkheid tot online verlengen (81%), online reserveren van materialen (72%), de online catalogus (68%) en de herinneringsmail (59%).

Minder bekend is het panel met de digitale prentenboeken, de Hema Academie en de sociale media van de bibliotheek. Hiervoor moeten wij dus de bekendheid vergroten. Wordt vriend van ons op: https://www.facebook.com/bibliotheekrotterdam?fref=tsof volg ons op twitter: https://twitter.com/bieb010

Het online verlengen van materialen is met 39% de voornaamste reden waarom panelleden de laatste keer een bezoek hebben gebracht aan de website. Voor circa 10% a 15% van de panelleden was dit om materiaal te reserveren, materialen op te zoeken in de online catalogus of informatie te verkrijgen over de openingstijden. Slechts 2% had geen specifiek doel.

Tevredenheid

Op de vraag hoe tevreden panelleden zijn over de digitale dienstverlening van Bibliotheek Rotterdam geeft 68% aan (zeer)tevreden te zijn. Dit is iets lager dan in het totale (landelijke) Panel. Over het algemeen is informatie makkelijk en snel te vinden en wordt de mogelijkheid tot het online verlengen en reserveren van materialen positief gewaardeerd.

Vandaag de dag worden uiteenlopende apps aangeboden, zo ook in de bibliotheekbranche. Aan de panelleden is een aantal verschillende bibliotheek-apps voorgelegd. Van de Rotterdamse panelleden is een meerderheid van 69% met geen van deze apps bekend. De bibliotheek app is onder 13% van de panelleden bekend en wordt door een vergelijkbare groep ook daadwerkelijk gebruikt. Ondanks de lage bekendheid heeft 49% wel behoefte aan een app. Voor ons ligt hier de uitdaging om duidelijker te laten zien welke apps wij aanbieden en wat je ermee kunt doen.

Ruim de helft van de panelleden van de Bibliotheek Rotterdam (55%) heeft een e-reader, tablet of smartphone waarop zij e-books kunnen streamen. Van deze groep weten circa twee op de tien mensen dat het mogelijk is om een e-book te streamen via de bibliotheek. En zij hebben dit meestal ook wel eens gedaan.

De nieuwsbrief wordt door de Rotterdamse panelleden minder vaak dan gemiddeld gelezen. Hier willen we graag iets in verbeteren.

Overall genomen is voor zeven op de tien van de Rotterdamse panelleden met het bezoek aan de website het doel volledig bereikt en voor circa een vijfde grotendeels.  Toch valt er ook nog een hoop te verbeteren. Wij gaan daar de komende tijd hard aan werken.

Fijne digitale dienstverlening

Ik heb een tijdje terug meegedaan aan de enquête en het is leuk om hier de resultaten van te lezen. Ondertussen heb ik de cWise app van de bibliotheek geïnstalleerd. Daar ben ik heel blij mee, ik gebruik hem vaker dan ik aanvankelijk dacht. Bijvoorbeeld even snel checken wat ik thuis heb gaat veel sneller via de app dan inloggen op de website. Ook het aanvragen van materiaal doe ik nu vaker via de app dan via de website. Soms is het fijner in de uitgebreidere desktopwebsite te surfen en te zoeken maar dan heb ik minder een specifiek doel voor ogen. Ik vind alleen de naam van de app niet goed gekozen, ik had hier liever een op de bibliotheek-gerichte naam voor gezien.

Verbeter de app ook, want hij

Verbeter de app ook, want hij is traag. En het aantal volgers stijgt aanzienlijk als jullie Twitter-account ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Nog een laatste tip: neem de telefoon op als jullie gebeld worden.