Biebpanel: Beoordeling actualiteit en omvang van de collectie

31 okt 2016

Het derde onderzoek binnen het Biebpanel had als onderwerp de Collectie van de Bibliotheek.

Tevredenheid met de collectie

De collectie boeken en andere materialen is sinds oudsher een van de belangrijkste voordelen van de bibliotheek. Waar de rol als “huis van boeken” tegenwoordig slechts een onderdeel van de totale dienstverlening van Bibliotheek Rotterdam is, blijft het belangrijk om de wensen rond de collectie goed in kaart te brengen, en de collectie hiernaar te vormen.

De leden binnen het Biebpanel in Rotterdam hechten hier ook een groot belang aan. Met name de informatieve boeken, literaire romans en de spannende boeken zien zij als een belangrijk deel van de totale collectie. De beoordeling van de huidige collectie is over het algemeen goed tot zeer goed. Met name de omvang van de collectie wordt goed beoordeeld. Hierbij scoort Rotterdam beter dan de rest van Nederland.

De actualiteit van titels wordt iets minder goed beoordeeld. Hoewel ook daar bijna 80% van leden een (zeer) goede beoordeling geeft, is de actualiteit van informatieve boeken een punt van aandacht.

Omvang of actualiteit?

Binnen het onderzoek is aan leden de keuze voorgelegd of ze de voorkeur geven aan een breed aanbod met minder actuele titels of een smaller aanbod met juist veel actuele titels.

Deze vraag is eerder, in 2012, in het Biebpanel gesteld. Een breed aanbod met minder actuele titels geniet net als in 2012 de voorkeur. Er is in dit meest recente onderzoek wel een grotere groep lezers die voor een smal aanbod met actuele titels kiest. Binnen Bibliotheek Rotterdam werken we achter de schermen aan een manier om deze ontwikkeling een goede plek in de collectie te geven. De resultaten hiervan zullen binnenkort zichtbaar worden.

Reserveren

Wanneer een materiaal niet direct beschikbaar is, dan kan deze altijd gereserveerd worden. Deze dienst wordt door leden zeer gewaardeerd, en meer dan de helft van de leden reserveert regelmatig een boek of ander materiaal. Reserveringen worden ter plekke in de bibliotheek gemaakt, maar in toenemende mate thuis via de computer. Leden gebruiken veelal de Mijn Menu omgeving om boeken uit te zoeken, te reserveren en wanneer nodig reserveringen te annuleren. Een service die we graag bieden en in Rotterdam gratis te gebruiken is.

Deelnemen aan het Biebpanel?

Het Biebpanel is een landelijk panel waar vier keer per jaar de mening van bibliotheek leden wordt gevraagd over een specifiek onderwerp. Dit kan de collectie zijn, maar ook de online dienstverlenin, de toekomst van de bibliotheek en het onderwerp van het volgende onderzoek: het personeel van de bibliotheek. Wilt je ook meedenken met de bibliotheek? Kijk dan op www.biebpanel.nl voor meer informatie of om je direct aan te melden.