Bibliotheek meer dan boeken alleen

17 apr 2012

Wist u dat u in de bibliotheek naast boeken nog heel veel meer kunt lenen of bekijken? Kranten, tijdschriften, dvd’s, maar ook bladmuziek, luisterboeken en e-books. Ons laatste online-klantonderzoek ging hierover. We hebben gekeken naar het gebruik van deze materialen en hoe tevreden u hierover over bent.

Gebruik

Uit eerder onderzoek bleek al dat u vooral voor boeken naar de bibliotheek komt. Meer dan 90% van onze uitleningen bestaat uit boeken. Daarnaast heeft 45% het afgelopen jaar ook iets anders geleend. Eén op de zes klanten nam tijdschriften mee naar huis. Luisterboeken, dvd’s en bladmuziek zijn door ruim één op de tien klanten het afgelopen jaar geleend.

Belang

Uit het onderzoek blijkt dat u vooral veel belang hecht aan het lezen van tijdschriften en kranten aan de leestafels. Games worden gezien als het minst belangrijk. Relatief veel belang - in vergelijking met de rest van Nederland - hechten Rotterdamse leden aan bladmuziek.

Kranten en Tijdschriften

U bent vooral te spreken over de actualiteit van tijdschriften en kranten. Op iedere vestiging bieden wij dagelijkse verse kranten en actuele tijdschriften. Een ruim assortiment vak- en hobbytijdschriften is te vinden in de Centrale Bibliotheek. Zoekt u iets speciaals, vraag het onze medewerkers.

Wij vroegen of u bepaalde tijdschriften en kranten mist in de bibliotheek. 14% geeft hiervoor suggesties. Opvallend is dat klanten bepaalde kranten en tijdschriften missen die wij wél hebben. Wij moeten u dus beter informeren.

Klanten vinden het vreemd dat sommige tijdschriften uitleenbaar zijn en andere niet. Bibliotheek Rotterdam bekijkt daarom of er meer tijdschriften uitgeleend kunnen worden.

E-books

De meerderheid van u (zes op de tien) vindt het uitlenen van e-books een taak van de bibliotheek en ruim vier op de tien klanten wil graag e-books lenen via de bibliotheek. Er is bereidheid om hiervoor extra te betalen.

Helaas bent u ontevreden over hoe wij u informeren over e-books. Op onze nieuwe website is daarom de informatie makkelijker te vinden: link: http://www.bibliotheek.rotterdam.nl/pagina/16652.ePortal.html

De komende tijd gaan wij u bovendien hierover extra informeren.