Zang op hoog niveau: de countertenor

15 jun 2015

Een lied dat je ontroert en troost. Als een stem dit kan bewerkstelligen is er sprake van een uitzonderlijk talent. Dit was voor mij de reden dit keer geen film- of leestip te geven maar een luistertip. In het recente nummer van het muziektijdschrift Vocaal staat een interessant artikel over Oscar Verhaar, een jonge aanstormende countertenor van 28 jaar. Ooit zong hij in het Rotterdams Jongenskoor olv dirigent Geert van den Dungen, zijn latere zangcoach.

In de documentaire De stem van de meester (2013) van Hester Overmans wordt de ontwikkeling van Oscar mooi in beeld gebracht. Dankzij Geert zingt Oscar als solist in talloze uitvoeringen van de Matthäus- en Johannes-Passies, in zowel binnen- als buitenland en een succesvolle carrière in de muziek lijkt in het verschiet.

Een countertenor zingt met een stem dat qua geluid overeenkomt met een alt: een falsetstem, ook wel kopstem genoemd. De stand van het strottenhoofd, de kaak en de mond in combinatie met een bepaalde sluiting van de stembanden zorgen voor een ijl, zacht, 'vrouwelijk'  geluid.

In de documentaire Führe mich uit 2005 (Hester Overmans) zien we de nog jonge Oscar in de tijd dat hij bij het Rotterdams Jongenskoor zingt.

Ik heb wel eens een optreden van Oscar Verhaar bijgewoond. Als solist in de Matthäus Passion zong hij de aria 'Erbarme dich' adembenemend mooi. Hij heeft onlangs een fraaie cd opgenomen: Morte dolce, samen met Michiel Giessen (luit) waarop zij werken vertolken van oa Rossi, Monteverdi en Kapsenberger. Beslist een aanrader! Ook al vind je zo'n falsetstem in het begin wat onwennig, het beluisteren ervan is beslist de moeite waard! Nu was ik al een liefhebber van deze stemsoort; van de countertenor Andreas Scholl staan er verscheidene cd's in mijn kast. En allemaal aanwezig bij Muziekweb!

Vrouwen mochten in het verleden geen actieve rol spelen in kerken, ook niet in een koor. Al voor 1600 werden daarom jonge mannelijke zangers voor hun tiende jaar gecastreerd om zo hun hoge (sopraan) stem te kunnen behouden. Dat waren gewoonlijk kinderen uit grote, armlastige gezinnen, waarvan de ouders de ingreep als een investering beschouwden. Goede zangers konden schatrijk worden al viel dat in de praktijk meestal tegen. Infecties, verminkingen en doodbloeden waren vaak het gevolg....

In de Centrale Bibliotheek is een boek te leen over de castraatzanger Farinelli  (1705-1785) waar Händel veel werken voor heeft geschreven. Door de toenemende populariteit van opera's werden er, vooral in de Barok, castraatzangers gevraagd.

 

 

 

 

 

 

Hierbij nog een toegift. Ik hoop dat je er net zoals ik van kan genieten!

Meer informatie op de website van Oscar Verhaar

Annelies Bernard

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.