Jim Jarmusch

22 feb 2017

De documentaire Gimme Danger van Jim Jarmusch was één van de meest interessante vertoningen op het IFFR. Hier wordt de beginperiode van de rockband The Stooges belicht met James Osterberg alias Iggy Pop in de hoofdrol. Een rauwe docu met archiefmateriaal en geestig ingezette stukjes speelfilm, televisie en speciaal gemaakte animaties. Zittend in zijn oude fauteuil vertelt Iggy Pop over zijn bewogen leven als muzikant.

Voor een man van 71 met een heuse six-pack en implantaten ziet hij er nog best redelijk uit. Kwam hij onlangs, met ontbloot bovenlijf, tijdens een optreden in Heinekens Music Hall strompelend op vanwege zijn manke rechterbeen; op de bühne explodeert hij als een voetzoeker!

Er werd op het festival nog een film van Jim Jarmusch vertoond: Paterson, waarin het dagelijkse leven wordt beschreven van buschauffeur Paterson (grandioos gespeeld door Adam Driver, wel heel toevallig 'busdriver') in het slapende gelijknamige stadje. De autistische Paterson, met zijn innemende lach en stem, schrijft in z'n vrije tijd gedichten, onder andere voor zijn vrouw Laura. Over de shots heen worden de tekst in beeld gebracht. Een prachtige film over het alledaagse.

Zien!

Bibliotheek Rotterdam heeft een aantal films van Jim Jarmusch in haar collectie.