Grensverleggende en actuele Arabische films

18 apr 2016

Tijdens het Festival Cinéma Arabe,  van 28 april tot en met 1 mei in LantarenVenster, worden actuele en grensverleggende films vertoond, met sterke vrouwen in de hoofdrol. Het leven tussen twee culturen wordt  vanuit verschillende gezichtspunten belicht. Wat gebeurt er wanneer een dochter, met een vader die ooit vanwege het religieuze extremistische Algerije ontvluchtte, zelf de innerlijke zekerheid kiest en prompt een hoofddoek gaat dragen? Wat riskeren jonge vooruitstrevende muzikanten en kunstenaars uit verschillende landen als zij via politiek getinte teksten roepen om maatschappelijke veranderingen en daardoor veel tegenstand ondervinden? Het maken van dit soort films en documentaires is vaak een lange en heftige strijd maar ieder jaar lukt het  weer om indrukwekkend materiaal uit te brengen.

Naast elf speelfilms, korte films en documentaires, staat er op vrijdag 29 april ook een concert van de Tunesische zangeres Ghalia Benali op het programma. Naast zangeres is Benali ook actrice en is zij te zien in de film  As I Open My Eyes, die voorafgaand aan het concert wordt vertoond.

 

 

Fatima

In een Franse provinciestadstad woont de gescheiden Fatima met haar twee dochters. Ze heeft er alles voor over om hen een goede toekomst te bezorgen.

 

Dégradé

Een schoonheidssalon in Gaza, op een snikhete dag: dat is de setting van dit Kammerspiel waarin dertien vrouwen tot elkaar veroordeeld zijn, langer dan hen lief is.

'Cinéma Arabe wil bijdragen aan een evenwichtiger beeldvorming over de Arabische wereld en de Arabische diaspora, in het bijzonder in Nederland. Door de ogen van filmmakers uit een zeer diverse regio vestigt Cinéma Arabe de aandacht op actuele ontwikkelingen en biedt het een andere blik op het leven in de Arabische wereld - de blik van binnenuit.'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.