Futebal

13 jun 2014

Nog zit ik bij te komen van de wedstrijd Nederland-Spanje. Wat een vijf mooie, schitterende doelpunten, wat een explosie van energie......ik  krijg direct zin om eens wat leuke voetbalspeelfilms of docu's over voetbal te verzamelen. Die worden overigens ook op groot scherm in de hal van de Centrale Bibliotheek vertoond, vlak voor de live NOS- uitzending. Als grappige binnenkomer: de voetbalwedstrijd tussen Duitse en Griekse filosofen van Monty Python is beslist de moeite waard om even te bekijken..

In Bend it like Beckham speelt Jess (Parminder Nagra) graag voetbal. Ze is een achttienjarig Indiaas meisje dat in Londen woont. Haar grote voorbeeld is David Beckham. Ze voetbalt stiekem in het park want van haar ouders mag dat niet. Ze is heel goed en wordt toegelaten tot een meisjesvoetbalteam. Met een nog jonge Keira Knightley in de hoofdrol.

Eric Cantona, de legendarische voetballer van Manchester United heeft een leuke rol in Looking for Eric, als coach voor de depressieve Eric Bishop (Steve Evets). Hij is postbode in Manchester en zijn leven is een grote puinhoop. Het lukt zijn collega's niet om hem op te vrolijken.

In Offside wordt het verhaal verteld van drie meisjes die vermomd als jongen de WK-kwalificatiewedstrijd proberen bij te wonen, wat in Iran voor vrouwen verboden is.

Nog meer voetbal op dvd in de Centrale Bibliotheek:

John Cleese on The art of football

The damned United

Rudo y Cursi

Oranje op het EK

FC Knudde

en natuurlijk, de voetbalbloopers!