DVD aanbod scoort goed

08 mei 2015

Het dvd-aanbod van Bibliotheek Rotterdam scoort beter dan de meeste online filmaanbieders. Dit blijkt uit eigen onderzoek n.a.v. een onderzoek van het NRC Handelsblad.

Gisteren stond in de NRC te lezen (Media C16) dat het online filmaanbod van Popcorn Time een grote bedreiging vormt voor legale online aanbieders.

N.a.v. eerder onderzoek gaven filmkijkers twee redenen aan om illegaal te downloaden: het is gratis en het legale aanbod  voldoet niet.

100 films

De tweede reden was voor de NRC aanleiding om een test te doen. Van honderd  grote films (Oscarwinnaars, grootste bioscoophits 2014, top 10 van de IMDB, e.d.) bekeek de krant hoeveel er aangeboden werden door legale online diensten.

Streaming diensten scoren hierop slecht: Netflix heeft er 26, Videoland unlimited 13. Itunes scoort het best met 77 stuks. De gemiddelde prijs is wel 7 euro. Google Play, gemiddeld 6 euro per stuk, heeft er 45. Pathé Thuis, Videoland en Moviemax komen ook niet boven de 50.

Popcorn Time scoort inderdaad beter met 81 van de 100 films beschikbaar.

Bibliotheek scoort goed

In het onderzoek is één belangrijke aanbieder niet meegenomen. Dit is de bibliotheek. Het aanbod is niet online, maar van de offline aanbieders is de bibliotheek de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grootste dvd-aanbieders. Videotheken zijn praktisch uit de binnenstad verdwenen.

Bibliotheek Rotterdam heeft een ruim aanbod van vooral arthouse films en klassiekers. Recente populaire (Pathé-titels) hebben we minder in huis.

We hebben de lijst van 100 films bekeken en Bibliotheek Rotterdam heeft er 74 van de 100 in collectie. Bovendien is ons aanbod heel betaalbaar. Leden met een basisabonnement betalen 2 euro per film of serie. Leden met een sterabonnement lenen gratis dvd’s. Dit abonnement kost omgerekend per maand nog geen 5 euro. Netflix rekent 7,99, Videoland unlimited  10 euro per maand.

De conclusie is dat het dvd-aanbod van Bibliotheek Rotterdam beter, uitgebreider is dan de meeste online aanbieders. Bovendien is het goedkoper dan andere aanbieders. Het enige ‘nadeel’ is dat je er de deur voor uit moet en onze vestiging aan de Hoogstraat 110 moet bezoeken. Maar dit is geen straf.

We zien filmliefhebbers graag terug in onze bibliotheek.

DVD-aanbod Bibliotheek Rotterdam

Wat goed om te lezen dat Bibliotheek Rotterdam zoveel goede DVD's te leen heeft.
Ik kom meteen wat moois uitzoeken!