Binnen het Buiten

29 feb 2016

Binnen het Buiten

Dat ik de indringende roman Kamer las terwijl de verfilming ervan op het International Filmfestival Rotterdam werd vertoond is niet geheel toevallig: de leesclub waaraan ik deelneem stelde voor om dit boek, geschreven door Emma Donoghue (1969), te lezen. Sommigen waren van plan de film te gaan zien, een enkeling had het boek al gelezen. Nu ben ik niet zo van boek èn film maar dit keer ging ik er volledig voor. Al is de weergave een fractie van wat er in het boek gebeurt; Room is een aangrijpende film.

 

Jack

Jack, de ik-verteller in deze beklemmende roman, is vijf jaar oud en woont met zijn moeder in 'Kamer', een kleine ruimte van drie bij drie meter waar zijn hele leven zich afspeelt.

Slechts een dakraam biedt het enige zicht naar buiten. 'Mam' is zeven jaar eerder ontvoerd door 'Ouwe Nick' en Jack weet zich te 'verstoppelen' als de man weer 'op bezoek' komt bij 'Mam'. 'Buiten' is een onbekend begrip voor Jack en komt alleen voor op 'Televisie', waarvan hij zijn woordenschat steeds meer opbouwt. Als zijn moeder haar zoon voorstelt via een list te ontsnappen verandert Jacks leven compleet. Omdat hij letterlijk wereldvreemd is moet hij alles opnieuw leren en ervaren.

NBD Biblion: 'Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Jack waardoor de lezer des te indringender geconfronteerd wordt met de gevolgen van de gevangenschap zonder dat er veel gruwelijke details beschreven worden van het misbruik waar zijn moeder al die jaren aan blootgesteld is. Jacks onbevangenheid zorgt zelfs voor een bepaalde humor. De band tussen Jack en zijn moeder is buitengewoon sterk waardoor de lezer hoop houdt op een goede toekomst voor moeder en zoon.'

Na het lezen van deze roman liet dit verhaal nog dagenlang een verpletterende indruk achter. Dezelfde ervaring had ik ook met de roman De wand, (ook verfilmd) van Marlen Haushofer.

Terecht dat Brie Larson (1989) een Oscar heeft gewonnen voor de hoofdrol in Room. Acteur Jacob Tremblay (2006) met zijn verdienstelijke rol als vijfjarige Jack had wat mij betreft ook in de prijzen mogen vallen...

Trailer van Room

Academy Awards Oscars 2016

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.