Een rol voor de bibliotheek om de beschikbaarheid van filmklassiekers veilig te stellen ?

22 mrt 2017

Vandaag stond er in de NRCnext een alarmerend bericht over de beschikbaarheid van oudere speelfilms, van klassiekers voor het Nederlandse publiek. Commercieel, zo lezen we in dit artikel, is het niet meer interessant voor Nederlandse distributeurs te investeren in klassiekers. In Europa is er daarnaast ook geen alomvattende digitale online verzamelplaats voor  klassiekers beschikbaar.  Via Markplaats of Ebay kun je nog wel eens wat vinden.  Het British Film Instituut biedt online toegang tot een archief met veel klassiekers, maar is alleen te raadplegen  binnen de grenzen van het Verenigd Koninkrijk. Vreemd dat er in dit artikel niet wordt ingegaan op het aanbod van bibliotheken.

De grote DVD collecties bevinden zich weliswaar vooral in bibliotheken van de grote steden, maar de titels zijn wel overal via internet thuis aan te vragen op een geldige bibliotheekpas, in welke stad of dorp je ook maar lid bent. ‘Stranger  than Paradise’ en ‘Soldaat van Oranje’, genoemd in dit artikel als films die niet meer via de handel op DVD te bestellen zijn, kun je gewoon nog lenen bij Bibliotheek Rotterdam (zie afbn). “Down by Law” kun je ook lenen via internationaal interbibliothecair leenverkeer Bibliotheek Rotterdam richt zich van oudsher op films, die commerciele videotheken en online diensten laten liggen. Toch lopen ook de bibliotheken bij de inkoop aan tegen niet-meer- leverbare titels,  of ze zijn alleen te verkrijgen met ondertitels in vreemde talen.

In het onlangs opgestelde landelijk Collectieplan voor Openbare Bibliotheken wordt gepleit voor meer een brede collectie speelfilms, met name voor wat betreft klassiekers en Arthouse films op DVD ondanks plaatselijk beleid, waarin qua collectieopbouw en sanering ook naar gebruik en uitleencijfers gekeken wordt: “ Op termijn zou de speelfilm als collectie-onderdeel geheel uit beeld kunnen raken . Gelet op de hedendaagse beeldcultuur is deze ontwikkeling als atypisch te zien; we kijken tegenwoordig immers meer dan we lezen . De bibliotheken kunnen zich met dit materiaal eenvoudig en met een publieke optiek onderscheiden van het commerciële aanbod. Zeker als zij zich richten op genres als boekverfilming, arthousefilm, Nederlandse (jeugd) film en documentaire (oud en nieuw)”(p.30 Collectieplan)

Te leen in Bibliotheek Rotterdam ongeveer 4700 speelfilms op DVD, voornamelijk Arthouse en klassiekers, (buitenlandse films soms alleen Engels ondertiteld).

Dank voor de tip op twitter van “Down by Law” via worldcat.