Europees Filmfestival (ook) in Bibliotheek Rotterdam.

28 aug 2014

“Eenheid in verscheidenheid” is de hoofdgedachte van de Europese Eenwording… Daarmee hoopt Europa dat individuele lidstaten dezelfde normen en kernwaarden omarmen met behoud van hun “eigenheid”.

Dat de werkelijkheid soms weerbarstiger is en er nog een lange weg te gaan is blijkt uit de te vertonen films. Bij de vier geprogrammeerde films worden we geconfronteerd met de beide Duitslanden in de periode voor de eenwoording, de verschillende manieren waarop in landen om wordt gegaan met homoseksualiteit, het omgaan met een dubbele cultuur, uitwisselingsprogramma’s voor studenten en Brussel…

Vaak is namelijk het maar net hoe je tegen bepaalde zaken aankijkt. Europa is voor veel mensen synoniem aan regels, crisis, bemoeizucht en allerlei andere zaken die we niet willen… Even zo vaak wordt dan wat ons niet bevalt geprojecteerd op ‘onze tegenstander’; in dit geval de Europese Unie… Dat de werkelijkheid wat anders ligt daar heeft niet iedereen boodschap aan.

Ten onrechte wordt veelvuldig beweerd dat iets niet kan of juist moet, omdat ‘Brussel’ dit verplicht of verboden heeft. Beweringen van deze orde zijn erg hardnekkig en vaak alleen maar met saaie feiten en cijfers te weerleggen.

Een verhaal of een film zegt mij dan ook veel meer dan feiten en cijfers; ik heb de dingen namelijk  graag aanschouwelijk… Ik ben dan ook heel blij dat dit jaar het eerste Europese Filmfestival wordt georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met het Europees Parlement. Van 17-22 september kunnen we in vele steden genieten van alles wat de Europese cinema te bieden heeft.  Bibliotheek Rotterdam doet mee van 17 september tot en met 20 september met een viertal films die juist heel sterk laten zien dat er niet zoiets bestaat als een alles bestierende Europese Unie. Op 17, 18 en 19 september kunt u vanaf 17.30u op de 4e etage van de Centrale Bibliotheek een film bekijken met een Europees thema of probleem in de hoofdrol.

Op zaterdag 20 september bent u om 13.30u welkom voor onze hoofdfilm op dit festival: Senza Fine (zonder einde):

“Giulia en Chiara willen  een kind, maar in Italië wordt KI - Kunstmatige Inseminatie - slechts gegeven aan heteroseksuele paren. Zij besluiten daarom voor de behandeling naar Nederland uit te wijken. Alles gaat naar wens, totdat bij Chiara een ziekte wordt geconstateerd en zij zelfs tegen Giulia niet vertelt wat de diagnose is... Daarmee wordt deze tijd - waarin ze vreugdevol zouden wachten op de uitvoering van hun kinderwens - steeds meer een verscheurende test voor hun relatie.”

Bron (ingekort): Moviemeter

De hoofdfilm Senza Fine (zonder einde) van Roberto Cuzzillo, die op zaterdag 20 september om 14.00u wordt vertoond, zal (om 13.30u) worden ingeleid door de bekende film- en literatuurspecialist Emmy Rijsdijk

 

Mischa van Vlaardingen (specialist Europa)

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.