100 jaar geleden trok de Eerste Wereldoorlog aan ons voorbij…

26 aug 2014

Als op 4 augustus in België de eerste Duitse soldaten de grens overtrekken is de oorlog een feit. In de dagen ervoor hebben verschillende Europese landen elkaar formeel de oorlog verklaard… De Nederlandse neutraliteit werd in deze oorlog gerespecteerd.

Vooral het gegeven dat er geen machtsevenwicht bestond in Europa en landen als Engeland, Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije en Rusland elkaar naar het leven stonden leidde tot de spreekwoordelijke lont in het kruitvat…

De Oorlog die vervolgens  door (vooral) Europa trok kende zijn weerga niet in de geschiedenis; nooit eerder waren de verwoestingen en slachtingen zo groot als op de slagvelden van België en Frankrijk.

De Vrede van Versailles was niet de garantie voor vrede waar de Europese volkeren zo op hoopten, maar de onderwerping van de verliezer aan de overwinnaars.

In de jaren na de Eerste Wereldoorlog werd Europa de speelbal van totalitaire ideologieën met aan de ene kant het communisme en aan de andere kant het fascisme en nazisme. De jaren tussen de beide Wereldoorlogen worden niet voor niets het interbellum genoemd omdat het einde van de Eerste Wereldoorlog de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog in zich had.

Beide Wereldoorlogen zijn ontstaan in Europa. Met het oprichten van de voorloper van de EU (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) werd beoogd een blijvende vrede in Europa te bewerkstelligen . De zes oprichtende landen waren: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Sinds de oprichting van de Unie hebben de leden geen oorlogen meer met elkaar uitgevochten en is er voor het eerst sprake van een echte en langdurige vrede tussen de voormalige oorlogslanden.

In deze bibliotheek bevindt zich het informatiepunt  Europe Direct . Dit informatiepunt heeft als doelstelling het, op objectieve wijze, verschaffen van informatie over alle aspecten van de Europese Unie. Deze informatie wordt verstrekt via brochures, onze collectie of d.m.v. de deskundige beantwoording van uw vragen op dit gebied.

Europe Direct staat de komende tijd uitgebreid stil bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Wij willen vooral aandacht vragen voor de lezingencyclus van Feico Houweling die sinds jaar en dag lezingen voor ons verzorgt in de Centrale Bibliotheek.

12 september 2014, Voorspel en hoofdlijnen:

10 oktober 2014, Frankrijk, rancune en radeloosheid:      

14 november 2014, Duitsland, verleden als model voor de toekomst:

12 december 2014, Engeland een afbrokkelend imperium:

9 januari 2015, Rusland een reus op lemen voeten:

13 februari 2015, Oostenrijk en de Balkan een politieke prairiebrand:

13 maart 2015, Versailles, op weg naar een nieuwe oorlog:

 

Natuurlijk willen wij ook onze collectie graag onder de aandacht brengen. De volgende titels kunnen wij u van harte aanbevelen:

 

Mischa van Vlaardingen (Specialist Europa)

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.