Vandaag in de krant, in april in uw bibliotheekvestiging…

07 feb 2013

In bijna alle kranten stond op 7 februari 2013 een artikeltje over een onderzoek in Duitsland waaruit zou blijken dat ouderen makkelijker lezen van een tablet of e-reader dan van gedrukte media.Met behulp van onderzoeken naar de reflexen van de oogbal en de gemeten hersenactiviteit kwamen de onderzoekers tot deze conclusie.

De reden is dat op een tablet of e-reader het contrast hoger is door het geproduceerde achtergrondlicht. Op oudere leeftijd hebben we hogere contrasten nodig om goed te kunnen lezen. Op zich is de conclusie van het onderzoek niet zo opzienbarend. In onze praktijk van mediacoach zien wij het zelfde verschijnsel en horen wij de zelfde geluiden. Het onderzoek is het interessantst bij het hoofdstukje dat gaat over ‘subjectieve beoordelingen’: Jongeren blijken niet alleen het liefste te lezen van papier; papier is ook nog eens hun favoriete mediadrager.Ouderen lezen het liefst digitaal met een sterke voorkeur voor de tablet.

In april geven de mediacoaches van Bibliotheek Rotterdam 4 workshops over ‘anders lezen’ met een tablet of e-reader.
U kunt in deze workshops kennismaken met de verschillende readers en tablets. Onderga zelf het onderzoek en oordeel zelf. Daarnaast is het mogelijk specifieke vragen te stellen over (uw eigen) tablets of e-readers.Houd onze  agenda in de gaten wanneer de workshop 'anders lezen' ook bij u in de buurt komt.

Het onderzoek kunt u nalezen door onderstaande link aan te klikken:
Subjective Impressions Do Not Mirror Online Reading Effort: Concurrent EEG-Eyetracking Evidence from the Reading of Books and Digital Media