Inkoop e-books voor bibliotheken geregeld per uitgever

29 feb 2012

ebook bannnerGisteren werd bekend dat er geen generieke afspraak komt tussen de landelijke bibliotheekvereninging VOB en uitgeversorganisatie GAU voor het inkopen van e-books door bibliotheken.

De digitale poot van de VOB, Stichting Bibliotheek.nl, zal voor het uitlenen van e-books via de inkooporganisatie NBD|Biblion aparte afspraken maken met de afzonderlijke uitgevers om de e-books in te kopen.

De e-books zullen ook beschikbaar komen via de Nationale Bibliotheekcatalogus die Bibliotheek.nl momenteel ontwikkelt.

'Op deze wijze verwachten de partijen dat er een gezonde ontwikkeling gaat plaatsvinden waarbij het aanbod en de vraag stapsgewijs kunnen groeien', aldus Ap de Vries van de VOB.

Op korte termijn moet er een behoorlijk aanbod komen van algemene literatuur.
Halverwege 2012 zullen bibliotheekleden al e-books kunnen lenen via hun lidmaatschap en niet-leden tegen een (geringe) extra vergoeding

Bronnen:
Bibliotheekblad.nl