E-bookhoek Bibliotheek Rotterdam goed bezocht en workshops scoren een 8

24 aug 2011

In Rotterdam hebben ruim 300 bezoekers de afgelopen maanden de rondreizende E-bookhoek bezocht om diverse e-readers en tablets rustig uit te proberen. Na de opening in de Centrale Bibliotheek trok de E-bookhoek achtereenvolgens langs de vestigingen in de wijken Ommoord, IJsselmonde, Bloemhof en tot slot Delfshaven.
De opstelling was, passend bij het seizoen en het e-bookgebruik, geheel uitgevoerd als een zomers tuinzitje, compleet met parasol en plantjes. Dat trok natuurlijk direct de aandacht van de bezoekers.

In elke vestiging werd op een woensdagmiddag ook een workshop e-reading aangeboden.
Dhr. Ardjan Kolster van Eas-e-reader vertelde in ongeveer een uur van alles over e-readers en tablets:

  • terminologie van e-books en e-readers, drm etc.
  • de techniek
  • e-readers versus tablets
  • installeren van e-books
  • waar vind je gratis en betaalde e-books

Daarna was er gelegenheid om te oefenen op de verschillende readers en tablets. 

Deze workshops werden boven verwachting bezocht door tussen de 15 en 35 personen per keer. In totaal 111 meestal wat oudere  deelnemers (ruim 80 % was ouder dan 50, 66% ouder dan 60). Tweederde waren vrouwen en 90% was lid van Bibliotheek Rotterdam.
Ruim 60 % was ook geïnteresseerd  in het aanbod van e-books door de bibliotheek: 11% wilde alleen e-books lenen, 54% zowel kopen als lenen. Helaas kende slechts 39% de e-Portal waarmee op dit moment e-books bij de bibliotheek kunnen worden geleend.
De meesten waren wel al bekend met e-books en e-readers en stonden op het punt om een e-reader of juist een tablet aan te schaffen. Dankzij de informatie van de workshop konden zij dat met meer kennis van zaken doen.

De collectie e-books die de deelnemers graag in de bibliotheek zien is zeer gevarieerd. Literatuur (54%), spanning (48%), reisboek (43%) sprongen er echt uit. Maar er was ook belangstelling voor populair wetenschappelijk (32%), romantisch (29%0,  naslagwerk (25%), hobbyboek (23%), autobiografie (21%) en spiritualiteit (20%).

Er was veel waardering voor de workshop: informatief (88%), interessant (73%), nuttig (68%). Opvallend is dat 54% aangeeft positiever te zijn gaan denken over e-books.

Gevraagd naar een rapportcijfer voor de workshop gaven de bezoekers de spreker gemiddeld een 8,2, de informatie een 8 en de locatie een 7,3 (helaas beschikt niet elke wijkbibliotheek over een presentatieruimte).

De e-bookhoek was een proeftuin (pilot) en zal nu worden overgedragen aan de collega's in de vestigingen. Gezien de belangstelling bij klanten en collega's uit de overige vestigingen zal de proef zeker een vervolg krijgen. Mogelijk komen er zelfs permanente presentaties in een of meer vestigingen om klanten  over een langere periode e-readers te laten uitproberen.

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.