Artikelen over eReading

22 jul 2014

Papier OF digitaal. Welnee, papier EN digitaal

Als jeugdbibliothecaris zie ik het liefst dat ouders met hun kind(eren) naar de bibliotheek komen om samen boeken uit te zoeken. Het lidmaatschap is gratis en de keuze eindeloos. Wat is er niet fijner dan voorlezen voor het slapen gaan. Voor iedereen een feest, thuis of op vakantie!
Is jouw kind nog geen lid van de bibliotheek? Doe het dan gelijk want het is gratis (van 0-18 jaar) en kan online.

 
10 jun 2014

De computer zet romans automatisch om in muziek

Hoe een roman zou klinken als het een muziekstuk was? Vreemde vraag, maar niet vreemd genoeg voor twee wetenschappers, Saif Mohammed en Hannah davis om een programma te ontwikkelen, dat literatuur vertaalt in muziek. Hoe werkt het? Transpose, zo heet het programma, leest een tekst van een roman in en stelt op basis daarvan dichtheden vast van emotionele eenheden als angst, vreugde, droefheid etc. en bepaalt tevens de algemene sfeer van de tekst, positief of negatief. Je raadt het al, een negatief getint verhaal wordt omgezet in muziek in een kleine terts toonsoort. De dichtheid van de emotionele kenmerken bepaalt hoe de muziek qua tempo, de volgorde, lengte van noten, enkel of in samenklank   wordt opgebouwd. Tot nu toe bestaat het resultaat uit pianomuziek. De makers zien mogelijkheden voor nieuwe vormen van o.a. ebooks en filmmuziek.

 
06 jun 2014

Pak je e-books uit je behang

Als ik mensen in mijn omgeving hoor praten over e-books, dan proef ik daar soms een nostalgische hang naar het fysieke boek in, de geur, het vastpakken en met je vingers doorbladeren van het nog tastbare medium. De komst van van het e-book maakt ook de boekenkast steeds meer overbodig, de kast die borg staat voor huiselijke intimiteit, warmte, uiting van de persoonlijke smaak en intellect van de bewoners.

 
11 mrt 2014

Verhoog je leestempo met Spritz

Technologie bedrijf Spritz Inc uit Boston, heeft een app ontwikkeld waarmee je het boek The Hobbit in minder dan twee uur uit zou kunnen lezen. Ideaal voor wie weinig tijd heeft, of het einde van het leesplezier?

De app zorgt ervoor dat je je ogen niet hoeft te bewegen. Je kijkt maar naar één punt op het scherm, waar woorden om de beurt langs flitsen. De app geeft maar dertien tekens tegelijk weer. Op deze manier zou men dubbel zo snel moeten kunnen lezen.

In EenVandaag vertellen Vincent Everts, auteur Charles den Tex en expert snellezen Mark Tigchelaar wat ze van de app vinden. Wat betekent dit voor het lezen van een boek? En kan een mens überhaupt zo snel informatie opslaan?

sitestat

Bron: Een vandaag

 
18 aug 2013

VakantieBieb groot succes

De VakantieBieb, een app van de Bibliotheek met ruim 50 mooie e-books voor op vakantie, is een groot succes. Binnen een maand hebben zich meer dan 90.000 mensen geregistreerd en er zijn 400.000 e-books gedownload.

De 5 meest gedownloade boeken zijn:

 
13 aug 2013

Nederlandse en Belgische uitgevers werken aan een abonnementsdienst voor e-books

Je kon er eigenlijk op wachten: uitgevers in Nederland en Belgie gaan zelf ebooks ‘uitlenen’ via een maandelijkse abonnementsdienst, in de vorm van een soort Spotify voor boeken. Op zoek naar nieuwe verdienmodellen hebben de Uitgeverijen WPG en Lanno de handen ineen geslagen om de Nederlandse e-bookmarkt een boost te geven. De verkoop van e-books is hier goed voor 4 procent van de totale omzet in de boekenmarkt. Nederland loopt hierin ver achter op landen als de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, hoewel de groei daar begint te stagneren. Een maand geleden maakte WPG nog bekend duizend ebooktitels beschikbaar te gaan maken voor uitleen via bibliotheken.

Bron: Belgische krant de Tijd, en Ereaders.nl

Zie elders op deze blog:

 

 
23 jul 2013

Google opent ebook-winkel in Nederland

Onlangs startte Google via Google play met de verkoop van ebooks in Nederland. Digitale boeken die Google aanbiedt kunnen op Android- en Apple-apparaten gelezen worden.

In andere landen, waaronder de Verenigde Staten, België, Duitsland en Frankrijk was Google al eerder begonnen met de verkoop van ebooks. In Nederland werkt Google samen met het Centraal Boekhuis en enkele grote uitgevers, zoals Lannoo, Prometheus en House of Books. Na aankoop kunnen de ebooks worden gelezen op een tablet of smartphone. De boeken zijn geschikt voor zowel Android (Google eigen besturingssysteem) als Apple. Ze kunnen ook via de browser op de computer worden gelezen.

 
22 jul 2013

Een mooie lijst e-books voor op vakantie

VakantieBieb is een kadootje van de Bibliotheek aan alle leden. Het gaat om een app met een selectie van populaire boeken voor op vakantie. Het aanbod gaat van spannende thrillers tot goede kinderboeken. De app is te vinden in de App Store en Google Play Store en zo te downloaden op je tablet of smartphone.

 
27 jun 2013

Bibliotheken en uitgevers bereiken akkoord over uitleen e-books

Uitgevers zijn zeer terughoudend als het gaat om het beschikbaar stellen van ebooks voor uitleendoeleinden. Toch hebben de bibliotheken een akkoord kunnen sluiten dat weliswaar niet ideaal is, maar toch voor u als klant meer toegang zal geven tot ebooks dan nu het geval is. 

Volgens dit akkoord zal het aanbod van digitale boeken op een nog te lanceren nieuw, digitaal bibliotheekplatform flink worden worden uitgebreid.

 
30 mrt 2013

Waarom lopen e-books in Amerika beter dan in Nederland ?

Het e-book wil maar niet echt aanslaan in Europa, terwijl in Amerika inmiddels één op de vier verkochte boeken digitaal is. Dat was voor Neelie Kroes aanleiding in haar toespraak tijdens de Salon du Livre enige dagen geleden nog eens de oorzaken te benoemen en aan te sporen tot gebundelde gepaste actie en standaardisering. E-books zijn te duur, mede door het hoge btw tarief, het aanbod is gering, en partijen in de boekenbranche werken niet goed samen. Zij is al enige jaren Europees Commissaris  belast met de portefeuille Digitale agenda.

Maar zij lichtte niet echt toe waarom Europa, waaronder Nederland achterloopt en waarom niet iedereen zit te wachten op een e-book. Louter oproepen om de handen ineen te slaan werkt ten dele. Maar misschien zijn toespraken daarvoor minder geschikt. Een analyse en het stellen van doelen, die zowel van toepassing zijn op de commerciële markt als op het publiek belang van brede toegang en cultureel erfgoed helpen mee aan het vormen van een waardevolle domein van digitale content. De vraag is of de belemmeringen, die nu voor bibliotheken zijn opgeworpen voor het uitlenen van e-books daaraan bijdragen.

Waarin verschillen Europa, waaronder Nederland en Amerika van elkaar als het gaat om de bereidheid  e-books te omarmen?