Over Erasmus

25 mrt 2015

De Bibliotheek Rotterdam heeft duizenden boeken van de Rotterdammer Desiderius Erasmus. Zelfs eigenhandig door hem geschreven brieven. Prachtig. Waardevol ook. Zeker voor kenners. Maar zijn ze voor iedereen de moeite waard? JAZEKER! Dat is tenminste de reden waarom ik deze blogs schrijf. Als conservator van de grote en unieke Erasmuscollectie in de Bibliotheek Rotterdam probeer ik te laten zien, wat de beroemdste Rotterdammer aller tijden ons te vertellen heeft, en te leren. Waarom hij voor iedereen nu de moeite waard kan zijn. Niet alleen voor wie Latijn kent. Niet alleen voor wie naar het verleden wil kijken. Oordeel zelf.

Sinds december 2004 ben ik conservator van alle boeken in de Bibliotheek Rotterdam die gemaakt zijn vóór 1801. Dat zijn niet alleen maar boeken van Erasmus. We hebben hier 5.000 boeken van, of over, Erasmus. Maar ook 25.000 andere boeken van vóór 1801 die niets met Erasmus te maken hebben. Erasmus en zijn boeken zijn wel ons uithangbord. Want Erasmus is de beroemdste Rotterdammer aller tijden. Hij was de Einstein van zijn tijd: Een wereldwijd merk, een naam die ook bekend is bij mensen die niet weten wie er schuilgaat achter die naam.

Met deze blogs probeer ik te vertellen, wie er schuilgaat achter die naam. Met de nadruk op het nu. Natuurlijk is Erasmus ook interessant in zijn historische context. Die context blijft ook van belang om hem te begrijpen. Maar Erasmus heeft ons veel te vertellen, veel te leren voor ons eigen leven van nu, hier en vandaag. Net als veel andere schrijvers en denkers uit het verleden. Ik hoop dat ik dat duidelijk kan maken. Reacties zijn van harte welkom!

Contactinformatie staat hier.

Dit erasmusachtige portret van mij is gemaakt door Neel Korteweg in mei 2012, toen zij in de ban van Erasmus was en ik in de ban van Duane Allman.