Leerlingen over...

07 nov 2016

Leerlingen over... is een blogserie waarin leerlingen van het Landje bloggen over diverse actuele onderwerpen. Dit doen zij naar aanleiding van hun schoollessen over de humanist Erasmus. Zij hebben van zijn gedachtegoed een doorvertaling naar de toekomst gemaakt. In dit blog trappen Isa, Anna en Julia af over wat Erasmus zou zeggen over racisme.

Racisme - Groep A

Beste lezers,

Rotterdam is een multiculturele stad. Je kan hier allerlei soorten mensen vinden. Van Braziliaan tot Italiaan, van Marokkaan tot Nederlander. Dat multiculturele is nou net datgene wat Rotterdam zo speciaal maakt. Maar jammer genoeg kunnen we er niet zo trots op zijn. Dat komt door allerlei racistische gebeurtenissen. Zo zag ik laatst twee Turken bekvechten met twee Nederlanders: “Hey Turk! Het is bijna moederdag. Heb je die pot scheerschuim al gekocht voor die snor van je moeder?!” “Jij dan tata! Ga een pak kaas voor je moeder kopen!” En dan denk ik als humanist bij mezelf: van binnen zijn we toch allemaal hetzelfde?

Nu ik erop let, zie ik steeds meer voorbeelden van racisme. Zoals Geert Wilders, de leider van de Partij voor de Vrijheid. Hij deed ooit de uitspraak: Willen jullie meer of minder Marokkanen? Zijn volgers antwoorden toen: Minder! Minder! Minder! Dit raakt me echt diep. En ik denk niet alleen mij, maar ook de rest van Nederland. Ook met de vluchtelingen gaat het niet goed. Ze komen bijvoorbeeld uit Syrië en Iran. Daar hebben ze gewoontes die we hier niet hebben. De kinderen die naar hier vluchten met hun ouders die hebben het heel moeilijk op school. Ze moeten de taal eerst leren en krijgen daardoor een grote achterstand. Daarom gaan kinderen ze pesten met racistische ‘grappen’. Maar waarom is dat nodig?

Soms voel ik me stom, omdat ik blank ben. In veel landen waar ik ben geweest, kijken de blanken neer op anderen. De blanken zijn vaak rijker. Er is in verschillende landen sprake van discriminatie. Racisme is een vorm van discriminatie. Discriminatie is als iemand of meerdere mensen als minderwaardig wordt gezien of behandelt op basis van huidskleur, afkomst, geloof en religie. Of leeftijd of zelfs een ziekte of handicap. Dat vind ik persoonlijk niet cool. Want juist gelijkheid verwekt geen oorlog.

Beste lezers, volgens mij is racisme niet snel te verdrijven. Maar we kunnen wel allemaal ons steentje bijdragen. Dat kan door bijvoorbeeld geen racistische opmerkingen te maken, en er over te praten in de klas of thuis met je ouders. Dan wordt het racisme veel minder. In Nederland bestaat racisme omdat we een multicultureel land zijn. En nu er veel vluchtelingen komen, worden we nog multicultureler. We moeten het racisme tegenhouden, en als we samen werken lukt dat wel. Als jij iemand wilt uitdagen, denk dan aan het woord racisme. Dan komt alles goed! En als iemand jou uitdaagt loop dan weg. Laat je niet de kast op jagen!

Met vriendelijke groet,

Erasmus