Erasmus en Pharrell

03 jul 2015

Here come bad news talking this and that, yeah,
Well, give me all you got, and don’t hold it back, yeah,
Well, I should probably warn you I’ll be just fine, yeah,
No offense to you, don’t waste your time
Here’s why
Because I’m happy
Clap along if you know what happiness is to you.

Dit zingt Pharrell Williams. Muziek waar je happy van wordt. Met een clip waar je happy van wordt. En wie wil dat niet? Iedereen wil zich gelukkig voelen. En niet alleen nu. Ook 500 jaar geleden wilden mensen dat. Ook 3000.

Daarom schrijven mensen al duizenden jaren boeken over manieren om gelukkig te worden, te zijn, te blijven. Erasmus deed dat ook. Hij is de bekendste Rotterdammer aller tijden, maar niet veel mensen weten, waar Erasmus voor stond. Dat is vooral jammer, omdat je iets aan Erasmus kunt hebben voor je eigen leven. Voor je eigen happiness.

Erasmus schreef ruim honderd boeken. Bijna allemaal gaan ze over wat mensen doen, en waarom ze dat doen. Centraal in zijn boeken staan taal, gedrag en geloof—vaak in combinatie met elkaar. Nog steeds heel actueel dus. Want taal, gedrag en geloof zijn in elke samenleving actuele onderwerpen. Denk maar aan taaltoetsen, aan hufter­gedrag, aan fundamentalisme.

Erasmus schreef veel van zijn boeken met de bedoeling om zijn lezers te onderwijzen. Om hun taal beter en mooier te maken. Om hun gedrag beschaafder te maken. Om hun geloof echt en persoonlijk te maken. Erasmus ging het trouwens alleen om het christelijke geloof. Maar zijn woorden kunnen ook waardevol zijn voor andere gelovigen. Lees maar eens het verhaal van Naima Azough. Zij groeide op als islamitisch meisje in Rotterdam-Zuid.

Belangrijk voor Erasmus is het begrip evenwicht. Het goede is volgens hem het midden tussen twee extremen, tussen twee kwaden. Bijvoorbeeld zelf­vertrouwen als evenwicht tussen arrogantie en onzekerheid. Evenwicht in mensen zorgt voor evenwicht tussen mensen, denkt Erasmus—en evenwicht tussen mensen zorgt voor een goede samenleving. Erasmus had een hekel aan extremisme, geweld en verdeeldheid.

Tegenwoordig is Erasmus’ bekendste boek Lof der Zotheid uit 1511. Het is een boek vol humor. Aan het woord is Mevrouw Zotheid. Zij heeft flinke kritiek op allerlei mensen en maakt ze belachelijk. Mensen zijn niet in de wieg gelegd voor wijsheid, vindt ze. Mensen zijn dol op fabeltjes. Hoe idioter iets is, des te meer bewondering krijgt het. Volgens Mevrouw Zotheid (en dus Erasmus?) zijn de meeste mensen dom, slecht of verwaand.

Het gedrag dat Erasmus in Lof der Zotheid op de hak neemt, komt ons bekend voor. Mensen veranderen namelijk niet echt. Natuurlijk zijn de omstandigheden wel veranderd. We hebben nu computers, smartphones en vliegtuigen. Erasmus en zijn tijdgenoten niet. Maar wij hebben wel nog steeds dezelfde gevoelens en gedachten die mensen vroeger ook hadden. En die bepalen ons gedrag. Net als wij kende Erasmus angst en plezier, liefde en haat, trots, woede, spijt, wanhoop, en zo verder. Daarom zijn Erasmus’ boeken ook voor ons vandaag de dag nog waardevol. En bij het lezen van een tekst van Erasmus kunnen we nadenken over onszelf. Dat is precies wat Erasmus wilde bereiken.

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.