Virtuele realiteit in het onderwijs? jouw keuze!

14 mrt 2016

Herinner je je de uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ waarin Matthijs van Nieuwkerk de virtuele realitybril Oculus Rift testte onder de bezielende leiding van Alexander Klöpping? Matthijs maakte een virtueel ritje in een achtbaan, maar dat beviel hem niet echt. Hij viel bijna om en werd flink duizelig. Niet zo vreemd want door virtual reality (VR) worden onze zintuigen op een nieuwe manier aangesproken, waardoor we daadwerkelijk dingen kunnen beleven of bekijken.

Bovendien is virtual reality met de komst van goedkope Cardboard-bril toegankelijk voor iedereen met een smartphone. Door deze ontwikkeling kunnen leerlingen ervaringen opdoen die anders te duur of te onveilig zouden zijn zoals een reis door het heelal of een duik in de diepe zee.

De vraag rijst: wat kan virtual reality voor het onderwijs betekenen? Om die reden heeft Kennisnet, de organisatie voor onderwijs en ict, als introductie op het thema de brochure Virtual reality in het onderwijs samengesteld. Na het lezen van de brochure weet je meer over de trend, waarvan je de komende tijd nog een hoop zult horen.

En, mocht je toch gelijk met VR in de klas aan de slag willen? Kennisnet heeft een les over virtual reality ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs met een Docentenhandleiding PO en een werkblad in Word voor leerlingen. Het werkblad en nog meer informatie kun je vinden in het artikel Virtual reality in de klas op de website van Kennisnet.

Judith Pietersma (specialist media & onderwijs)

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.