Lezen, lezen en nog meer lezen... de Bibliotheek op school

28 nov 2012

Bijzonder eigenlijk...

In een tijd dat bibliotheken moeten sluiten, boekenwinkels uit het straatbeeld verdwijnen en lezen als vrijetijdsbesteding steeds minder belangrijk wordt, is het ontwikkelen van leesplezier bij kinderen een belangrijke reden voor bibliotheken en onderwijs om intensief samen te werken. Bibliotheek Rotterdam werkt daarom met het landelijke programma de Bibliotheek op school.

Dat veel lezen goed is voor kinderen, staat namelijk als een paal boven water. Kinderen die goed kunnen lezen scoren niet alleen hoger op taalvaardigheid, maar ook op intelligentie en schoolsucces.

Cijfers laten zien dat lezen moet

• 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd. Dat is bijna 1 op de 10.
  • Van alle basisschoolleerlingen verlaat 25% school met een taalachterstand van 2,5 jaar.
  • Boekentaal is rijker dan de taal van alledaagse gesprekken. Het verrijkt de woordenschat.
  • Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar.
  • 90% van de cito-toets bestaat uit taal Lees dan eens de brochure Meer lezen, beter in taal | Effecten van lezen op taalontwikkeling, een uitgave van Stichting lezen en de openbare bibliotheken.

Bovendien is lezen essentieel voor leren, zeker voor het leren op school, maar ook daarna. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Belangrijk voor de toekomst en een goede plek in onze samenleving. Een goede taalbeheersing zorgt er bovendien voor dat kinderen betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt. Zo kunnen zij beter meekomen in de (digitale) samenleving.

Meer informatie en cijfers vind je in de brochure Meer lezen, beter in taal | Effecten van lezen op taalontwikkeling, een uitgave van Stichting lezen en de openbare bibliotheken

Judith Pietersma