Kinderboekenweek 2.0, websites, digibordlessen, apps en nog veel meer

28 sep 2015

We hebben voor je een aantal  websites, digibordlessen en apps verzameld om de Kinderboekenweek nog leuker te maken. Kijk regelmatig want we vullen aan!

Versie 2;  29 september 2015 met Project Prep
Versie 3; 1 oktober 2015 Tien snelle tips en Leesplein
Versie 4, 5 oktober 2015 Lesmateriaal leerkrachten

Videoimpressie van de inspiratiesessie van  de Bibliotheek Rotterdam 16 september 2015

Over de Kinderboekenweek

Algemeen
Website van de Kinderboekenweek  zelf met een speciale pagina voor het onderwijs.
Inlogwebsite voor scholen van de Kinderboekenweek 2015. Hier kunt u het aanvullende materiaal van het lespakket van de Kinderboekenweek bekijken en downloaden.
Tien snelle tips
Voorleeswedstrijd, geheime brieven of een robot bouwen – met deze tien tips maak je snel iets leuks van het thema natuur, wetenschap en techniek. In de Bibliotheek, maar ook op school of thuis.
Leesplein
Leesplein is sinds 1999 het verzamelpunt voor leesbevordering voor ouders en professionals, kinderen en jongeren van 0-18 jaar, Voor de Kinderboekenweek is er een overzicht met tips en links samengesteld.

Bekroonde boeken

Klokhuis
Uitzending van het Klokhuis  over kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak. Ze schrijft het liefst waargebeurde verhalen over dieren en doet hiervoor uitgebreid onderzoek. Ernst gaat met haar mee naar het circus en het Dolfinarium.

Kinderen voor Kinderen
Op de pagina van Kinderen voor Kinderen vind je de videoclip, de dansinstructie, de lesbrief, de songtekst, een karaokeclip en binnenkort ook de bladmuziek.
Ook staan er zes proefjes op de pagina die kinderen zelf kunnen doen.

Codewoord
De Kinderboekenweek is bij uitstek hét moment is om kinderen te prikkelen meer te lezen met ‘Codewoord’, een digitaal spel voor leerlingen van groep 5 t/m 8. In de Kinderboekenweek is ‘Codewoord te vinden op de website van de bibliotheek.
Tijdens het spel krijgen de leerlingen boekentips , die gekoppeld zijn aan de vragen.
Een leuke manier om boeken te leren kennen.
Leerlingen verdienen letters door vragen juist te beantwoorden. Het spel eindigt met het puzzelen van de letters, zodat het Codewoord ontstaat. Onder alle goede inzendingen wordt een prijs verloot.

Verzamelpagina’s

Digibordlessen en apps

Thema Raar Maar Waar, over natuur, wetenschap en techniek

Kleuteruniversiteit
Kleuteruniversiteit maakt, in samenwerking met uitgevers van kinderboeken, digitale thematische projecten voor (kleuter)leerkrachten op basis van (prenten)boeken.
Voor de Kinderboekenweek zijn een aantal producten geschikt. De lessen worden digitaal gestuurd.

Miranda's lesmateriaal

Digibordlessen Rian Visser
Samen met uitgeverij Zwijsen, Cubiss en Brabantse Netwerkbibliotheek heeft Rian Visser digibordlessen gemaakt voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw met verwerkingstips bij maar liefst 22 kinderboeken. De digibordlessen zijn gratis en het lespakket met drie gedrukte handleidingen en drie posters kost € 12,95.

Digitale Prentenboeken
Een video van André het astronautje, een boek van André Kuipers met illustraties van Natascha Stenvert
Kleine André en Muis willen weten waarvan de maan is gemaakt. Met een oude raket en in een heus ruimtepak vliegen ze erheen. Een ruimteschip met marsmannetjes vliegt met hen mee. Vanaf ca. 4 jaar.

Overzicht van apps

Proefjes.nl
 Een websitemet eenvoudige proefjes om kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. Op de website staan 209 verschillende proefjes en is daarmee de grootste collectie van Nederlandstalige proefjes op het web. Het boek Proefjesboek dat hoort bij de website is onlangs verschenen.

Expedition Chemistry
Deze website is gemaakt door Stichting C3 en is bedoeld om kinderen te laten ontdekken hoe spannend chemie is. Ga met kinderen op onderzoek uit tijdens een (gast)les wetenschap en technologie/natuur en techniek in het basisonderwijs. De proeven en lesmaterialen zijn geschikt voor onderzoekend en ontwerpend leren.

Encyclopedoe
Een website met een verzameling van proefjes voor kinderen in meerdere talen waar je heel makkelijk leuke proefjes kunt vinden.

Spannende Maak Experimenten
Website voor makers, die niets liever dan op eigen kracht hun creativiteit koppelen aan technologie. Ze halen apparaten uit elkaar, maken er nieuwe dingen van. Je moet er handig voor zijn, maar vooral ook nieuwsgierig. En je moet durven, want niet alles is zonder risico.

Project Prep
Eén van de kerntitels voor groep 7 en 8 is Project Prep, waarin Isabel een mode-app maakt. Zij gebruikt Bomberbot om te leren programmeren!

Bomberbot
Bomberbot helpt leerkrachten bij het geven van programmeerles aan kinderen van 7 tot 11 jaar op een eenvoudige en leuke manier! Er is geen ICT kennis voor nodig!

  • Lessen: Een complete docenten gids met 16 stap voor stap lessen en kant-en-klaar lesmateriaal
  • Game: In meer dan 300 levels met puzzels leren kinderen de programmeerconcepten begrijpen
  • Platform: Volg de leerlingen op de voet in je eigen virtuele klas op het platform

Speciaal voor de kinderboekenweek is er een gratis introductieles.

Verzamelpagina's van leerkrachten

Boeken algemeen

Boekenbabbels
Met BoekenBabbels kunnen kinderen elkaar met videoverhalen informeren en inspireren over de boeken die ze gelezen hebben. Kinderen leren nieuwe manieren om kennis en passie over boeken online te delen, te reflecteren op wat ze lezen en na te denken over wat de verhalen voor hun eigen leven betekenen.

Kinderschrijflab
Altijd al je eigen boek willen hebben? Dat kan nu gemakkelijk met Kinderschrijflab.Schrijf, teken, kleur, knutsel en fotografeer om het mooiste boek te maken dat er bestaat. Ook leuk voor in de klas.

Digibordles over boeken
Pas op dit boek bijt
Nicola O'Byrne mettekst van Nick Bromley
Opeens duikt een krokodil op in het sprookje van het lelijke eendje en eet alle letters op. Het lelijke eendje wil dat hij daarmee stopt, maar hoe krijgt hij dat voor elkaar? Prentenboek met humoristische kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Het is een boek
Lane Smith
Vlaams https://youtu.be/kD5wEGAtNgM
Engels https://youtu.be/x4BK_2VULCU
Een hilarisch prentenboek met een dikke knipoog naar het digitale tijdperk. Lane Smith gebruikt weinig woorden, maar het zijn wel precies de juiste. De combinatie van de minimale tekst en de droge tekeningen zorgt ervoor dat jong en oud hardop zullen lachen om de grote, rustige Aap en de irritante Ezel.

EXTRA

SKVR (rondleidingen en workshops)
Dit jaar heeft de SKVR een kunstzinnige ontdekkingstocht beschikbaar die draait het om natuur, wetenschap en techniek. Op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen. Antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kunnen zij aan den lijve ondervinden, maar óók door er boeken over te lezen.
Je kunt kiezen uit 5 workshops en lessenseries.

Villa Zebra
In  Villa Zebra is van 22 september t/m 16 oktober 2015 een speciaal programma voor alle groepen van het primair onderwijs. Je kunt kiezen uit twee programma's:
Kinderboekenweek 3-6 jaar Help! Een uitvinding!
Kinderboekenweek 7-12 jaar //Digi:Bos

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.