Jacques Vriens anders dan anders | Strijd om de kathedraal

20 feb 2013

Anders dan anders
Een historisch boek van Jacques Vriens is best bijzonder. Meestal schrijft hij verhalen die zich afspelen op en rond school zoals Meester Jaap of Achtste groeperen huilen niet.  Strijd om de kathedraal lijkt dus een beetje vreemde eend in de bijt. Toch is het een heel herkenbaar Vriens-boek. Leuk om zelf te lezen en om voor te lezen.

Strijd om een kathedraal
Het verhaal speelt zich af ergens in het zuiden van Nederland zo rond 1400 en het geeft een goed beeld van de bouw van een majestueuze katholieke kathedraal en het leven in de Middeleeuwen. De vader van Thies is bouwmeester. Hij is de baas over de bouw van een prachtige kathedraal. Thies wil hem niet opvolgen, maar dat durft hij zijn strenge vader niet te vertellen. Bovendien ontmoet hij  Mette, een blind meisje en dochter van een van de bouwvakkers. Blindheid is een straf van God. Alleen zondigen worden blind. En zijn vader verbiedt hem met haar om te gaan. Maar Thies is eigenwijs en luistert niet altijd naar zijn vader. Hij laat Mette de kathedraal zien door zijn ogen. Uitgebreid vertelt hij haar over de bogen en ornamenten en net als Mette krijgen wij lezers daardoor een idee hoe de kathedraal er uitziet.

Voorlezen of zelf lezen
De stijl van Vriens is eenvoudig en leent zich goed om voorgelezen te worden. En boek dat dus prima past bij wereldoriëntatie. Maar de thematiek maakt het boek ook geschikt voor jongens die niet zo graag lezen. Ook al moeten ze dan wel tegen door de lieve relatie tussen Thies en Mette heenbijten.

Uiteraard kun je het boek lenen in de bibliotheek. Voor leerkrachten die gebruik maken van de Bibliotheek op school en digitaal lenen? Het is ook te leen via boek1boek.

Veel (voor)leesplezier!

Judith Pietersma

De inhoud van dit veld is priv├ę en zal niet openbaar worden gemaakt.