Hoe veilig is het wachtwoord van jou(w leerlingen)?

26 jan 2016

Is het wachtwoord van jouw leerlingen veilig?
Een collega kreeg van een school de vraag naar lesmateriaal over veilige wachtwoorden voor leerlingen van groep 7 en 8. De school had namelijk ontdekt dat veel leerlingen overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikten en hun wachtwoord deelden met vriendjes en vriendinnetjes. In groep 8 had dit tot een incident geleid waarbij een paar leerlingen een account van een medeleerling hadden gehackt en misbruikt met als gevolg een enorme ruzie en een hoop ongewenste ellende in de klas en op het schoolplein.

Vorige week is de school aan de slag gegaan met het door mijn collega gevonden materiaal van de Belgische organisatie Child Focus. Zij ontwikkelden de website Is Jouw Wachtwoord Veilig. Op deze website kunnen leerlingen hun wachtwoord testen en vinden ze tips om een veilig wachtwoord te maken.

Als je er zelf mee aan de slag wilt, staan er op de website van Child Focus tips voor leerkrachten.

Is jouw wachtwoord veilig?
Mocht je aan de slag willen met je eigen wachtwoord kijk dan eens op de website van Veilig Internetten. Je kunt de sterkte van je wachtwoorden testen en een nieuwe maken als dat nodig is. Ook lees je wat een wachtwoordmanager is, hoe je een sterk wachtwoord bedenkt en veilig omgaat met je wachtwoord.

Veilig internetten is een website bedoeld voor iedereen met vragen over veilig gebruik van internet vol tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg over watje kunt doen en laten om veilig te internetten. Je vindt er tips hoe je veilig kunt omgaan met online privacy, hoe je veilig gebruik kunt maken van wifi, wat je kunt doen en laten op sociale media, en informatie over hoe je kinderen kunt helpen veilig online te zijn.

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.