juni 2017

13 jun 2017

De app Komp herkent handgeschreven muzieknoten

In het jarenlang volgen van ontwikkelingen rond muzieknotatieprogramma’s zie je dat het voor muzikanten steeds gemakkelijker wordt om muziek in een bewerkbaar en afspeelbaar notenbeeld vast te leggen. Ik ben zelf enthousiast over de app Notateme in combinatie met de iPad Pro en de speciale Apple pencil. Hier is het een kwestie van noten opschrijven waarbij deze direct herkend worden. vergelijkbaar met een app als Nebo  die handgeschreven teksten direct omzet naar een formaat geschikt voor tekstverwerkers als Word. Onlangs is de app Komp gelanceerd die net zoals Notateme direct handgeschreven muzieknoten  herkent en omzet naar bijvoorbeeld Music XML. Dat is een formaat dat je zonodig  weer kunt inladen in meer geavanceerde notenopmaakprogramma’s als Sibelius of Finale.

 
08 jun 2017

Terugblik Conferentie Leesbevordering 2017 in Bibliotheek Rotterdam

Hoe belangrijk is lezen? Theo Kemperman opende op 24 mei 2017 de Conferentie Leesbevordering in het Bibliotheektheater en vertelde hoe hij zelf plezier beleeft aan het lezen van boeken. “Geen televisie, film of radio kan vervangen wat er allemaal in je hoofd gebeurt als je fantasie wordt geprikkeld door een boek. Daarbij raakt lezen alle kernwaarden van de bibliotheek. Ontmoeten, ontdekken, ontspannen en ontwikkelen.

 
08 jun 2017

Noteflight introduceert een bladmuziek abonnementsdienst

Al bij de lancering in 2008 schreef ik enthousiast over het eerste online muzieknotenopmaakprogramma Noteflight. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en kent Noteflight wereldwijd meer dan 2 miljoen actieve gebruikers. In 2014 kwam Noteflight in handen van  uitgever Hal Leonard. Deze uitgever zoekt al jaren naar mogelijkheden om partituren digitaal aan te bieden, ook via andere kanalen dan direct vanuit de uitgeverij. Binnen de voor het muziekonderwijs bestemde abonnementsvorm Noteflight Learn zijn er sinds kort meer dan 1000 partituren beschikbaar, muziektheoretisch van aard, van toonladderoefeningen tot koorwerken. Daarnaast kun je je inschrijven voor abonnementen op specifieke bladmuziekcollecties, zoals voor piano, gitaar of populaire muziek.