september 2015

28 sep 2015

Leren improviseren met de app Musiclock

Leren improviseren op een muziekinstrument vormt steeds meer een onderdeel van de bestaande lespraktijk. Er is sinds kort een app voor de iPad op de markt, die beginnende muzikanten hiermee op weg helpt.  Musiclock voor de iPad biedt veel achtergrond ‘backingtracks’ (loops) die zijn geschreven in een bepaalde toonsoort (bijv.  ‘grote terts’  of de pentatonische variant hierop) en daarop ga je improviseren.

 
28 sep 2015

Kinderboekenweek 2.0, websites, digibordlessen, apps en nog veel meer

We hebben voor je een aantal  websites, digibordlessen en apps verzameld om de Kinderboekenweek nog leuker te maken. Kijk regelmatig want we vullen aan!

 
25 sep 2015

Concertagenda oktober 2015

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping of bij Muziekweb, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierin staan alleen concerten die in Rotterdam gegeven worden op de wat kleinere podia.

 
23 sep 2015

Kindvriendelijke zoekmachines, een overzicht

Mediawijzer.net wijdde onlangs aandacht aan een nieuwe kindvriendelijke zoekmachine, jouwzoekmachine.nl. Dit initiatief sluit aan op de ervaringen binnen het onderwijs dat kinderen tijdens het zoeken naar relevantie informatie op internet regelmatig vastlopen. Het vergt van leerkrachten extra begeleiding om dat recht te trekken. Een kindvriendelijke zoekmachine als deze moeten leerkrachten hierin ondersteunen. Een onlangs gehouden onderzoek naar digitale geletterdheid van leerlingen uit 20 landen wijst uit dat slechts 18 % van de ondervraagde Nederlandse docenten in hun onderwijs aandacht schenken aan het verwijzen naar informatiebronnen. 

 
22 sep 2015

Help pesten de wereld uit....

... begin in jouw klas
Pesten is van alle tijden, maar digitaal pesten is relatief nieuw. Vindt ‘gewoon’ pesten nog plaats op straat, in school of op het sportveld, digitaal pesten blijft niet buitenshuis, en gaat 24/7 door.

 
21 sep 2015

Bladmuziek van ‘Daar komt de bruid’ voor een recordbedrag te koop aangeboden

In diverse media dook de laatste tijd het bericht op dat een blad met handgeschreven muzieknoten van operacomponist Richard Wagner voor 3,2 miljoen Euro te koop werd aangeboden via momentsintime. Het gaat hier om het lied 'Treulich Geführt', dat onderdeel uitmaakt van zijn opera Lohengrin uit 1850. Wat dit stuk nu zo bijzonder maakt is dat het later vooral bekendheid heeft gekregen als bruidslied onder de titel ‘Daar komt de bruid’.  In In 1858 werd die traditie in gang gezet bij de bruiloft van prinses Victoria van Saksen-Coburg en Gotha met prins Frederik Willem Nicolaas Karel van Pruisen.

Het oorspronkelijke vocale stuk wordt bij bruiloften meestal instrumentaal uitgevoerd. In de opera  begeleidt een vrouwenkoor de heldin Elsa met deze muziek na de huwelijksplechtigheid naar de bruidskamer.

Handschriften van bekende al dan niet overleden personen vertegenwoordigen altijd een zekere waarde, ook in financieel opzicht.  Maar 3,2 miljoen is wel een bijzonder bedrag, zeker onder de voorwaarde dat bieden of afdingen niet mogelijk is.

Maar hoe zit het nu naast de marktwaarde met de meer muzikale betekenis van dit soort handschriften?

 
16 sep 2015

Basgitaar spelen op een speciaal keyboard

Technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt alle mogelijke muziekinstrumenten digitaal na te bootsen. Denk je tijdens een reclamefilmpje een orkest te horen, dan is de kans groot, dat  in werkelijkheid hiervoor alleen maar een geluidsmodule, een keyboard en een computer is gebruikt.  Een bijzondere toepassing kwam ik laatst tegen in een filmpje van Marco Parisi, die op de Seaboard Grand ,een speciaal keyboard als een volleerd bassist een nummer van Michel Jackson covert, “Human nature”. De traditionele toetsenrij is volgens producent Roli omgezet naar een ‘soft , in elkaar overlopend oppervlak’, een soort drassige midicontroller met ‘pitch-bending’ en 'vibrato' gevoelige toetsen. Bekijk de video en zoek in de collectie bladmuziek van Bibliotheek Rotterdam naar uitgeschreven bassolos en baspartijen:  

 
07 sep 2015

Gergievfestival dit jaar in het teken van Rachmaninov

Het jaarlijks terugkerende Gergievfestival staat dit jaar in het teken van de componist Sergej Rachmaninov.(1873-1943). De organisatie ligt in handen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarmee topdirigent Valery Gergiev al jarenlang een warme band onderhoudt. Er vinden op 10, 11 en 12 september vijf concerten plaats met alle symfonieën en soloconcerten, liederen, piano- en koormuziek van Rachmaninov. Op de website van het festival wordt je op de concerten vooral ingeleid met videobeelden, waarin Gergiev en pianist Gavrylyuk ingaan op leven en werk van een van de belangrijkste pianisten in zijn tijd en als componist vooral voortzetter van de Russische romantiek. Als dirigent was hij jaren verbonden aan het Bolsjojtheater. In 1934 vestigde hij zich definitief in de Verenigde Staten.

 
04 sep 2015

Nieuw: Filmklassiekers op 4

Maandelijks kun je op de 4e verdieping van de Centrale Bibliotheek genieten van een filmklassieker met voorafgaand aan de film een korte lezing van filmrecensent Ronald Glasbergen:

'Filmklassiekers op 4' laat elke maand een klassieker uit de filmgeschiedenis zien, films die je gezien moet hebben, van invloedrijke werelberoemde cineasten als Fellini, Godard, Truffaut, Bergman en Powell & Pressburger. Hun films hebben na meer dan een halve eeuw weinig of niets aan kracht ingeboet.

Waar komen de inspiraties, de motieven van de films vandaan? Hoe speelden de fimmakers in op bestaande mode’s en stromingen in de cinema? Waarin waren het vernieuwers?'

 

 
03 sep 2015

Concertagenda september 2015 (herziene versie)

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam plaats vinden op de meestal wat kleinere podia.

 
03 sep 2015

Oudste bladmuziek van het lied Happy Birthday gevonden

Bijna iedereen is op zijn verjaardag wel eens toegezongen met “Happy birthday to You”. Niemand wist tot nu toe waar dit lied vandaan kwam. Met de vondst van een meer dan honderd jaar oud manuscript is daar nu een antwoord op gekomen. James Procell, hoofd van de bibliotheek van de Universiteit van Louisville vond de handgeschreven bladmuziek bij het doornemen van een nog ongecatalogiseerde order met losse documenten. Het maakt onder de titel "Good Morning to All," deel uit van een bundel met ongeveer 30 kinderliedjes getiteld ‘Song stories for kindergarten’ (Liedverhalen voor de kleuterschool). Hoewel de eerste pagina van het lied ontbreekt en de melodie licht afwijkt van de melodie die wij kennen is de overeenkomst onmiskenbaar. Wellicht is de melodie eerder vastgelegd in bladmuziek, maar dit is voorlopig de oudst bekende versie. Vast staat dat het lied in deze oorspronkelijke vorm geschreven is door een zekere Mildred Hill, een inwoner van Louisville samen met haar zus Patty.

Dit heeft in America direct voor auteursrechtelijke reuring gezorgd.

 
02 sep 2015

Met muziek van Sibelius wandelen in de Oisterwijkse bossen en vennen

Een bijzonder initiatief van NPO Radio 4 in samenwerking met Natuurmonumenten, dat natuurbeleving en muzikale beleving via een “Natuurroute” app en speciale wandeling bij elkaar brengt. Die muzikale beleving wordt gevoed door muziek van de Finse romantische componist bij uitstek, Jean Sibelius. NPO radio 4 staat vanwege zijn 150e geboortedag van 6 tm 13 september in het teken van zijn muziek. Radiopresentator Hans Haffmans begeleidt je op een wandelroute van 8,3 km in Oisterwijkse bossen en vennen en laat je onderweg kennismaken met de Finse componist en zijn muziek. “Beleef de muziek van Sibelius samen met presentator Hans Haffmans en waan je in Finland” zo luidt de wervende oproep op de website van natuurmonumenten. Inventief bedacht voor muziek- en natuurliefhebbers, maar hoe zit het nu eigenlijk met de relatie muziek en de buitenwereld ?