augustus 2015

28 aug 2015

Een 3D geprinte viool, de Stradivarius van de 20e eeuw?

Met de komst van 3d printing zien we de laatste tijd  ook op het gebied van muziekinstrumentenbouw revolutionaire ontwikkelingen voorbijkomen.  Of het nu gaat om gitaren of cello’s, blokfluiten of violen, op bijna alle muziekinstrumenten wordt er druk geëxperimenteerd met 3Dprinttechnieken.  Het voordeel van 3d printing is dat je snel en relatief goedkoop prototypes kunt maken. De meeste instrumenten worden gefabriceerd op FDM/FFF gebaseerde standaard 3D printers of op industriele SLS machines. Laurant Bernadac sloeg een nieuwe weg in met het bouwen van een viool door stereolithografie (SLA) technologie toe te passen. Dit bood hem de mogelijkheid een uitzonderlijke viool te bouwen. 

 
26 aug 2015

Muziekhandschriften rond 1500 tentoongesteld

Tot 22 november loopt in de Kathedraal van Antwerpen de tentoonstelling 'Meerstemmigheid in beeld'. Via zeven bijzondere muziekhandschriften uit het atelier van Petrus Alamire, die in Belgie bewaard worden, duik je in het Vlaanderen en Europa van rond 1500 en maak je kennis met de machthebbers, componisten, musici, kunst en wereldbeeld. Deze koor- en liedboeken waaruit de zangers rechtstreeks zongen, worden visueel en auditief tot leven gebracht. Niet alleen zie je met welk métier ze gemaakt werden, via digitale beelden van de mooiste pagina’s en de mooiste details, kan je toegang krijgen tot het hele handschrift.

 
26 aug 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek augustus 2015

Vers op de planken op de 4e verdieping van de centrale bibliotheek, uitgeschreven oorsponkelijke (contrabas)solos van de legendarische jazzmuzikant Ray Brown, contrabasinstructie voor Rockabilly, een aantal bundles met popsongs voor meerstemmig koor, het laatste songbook van Bob Dylan, klassieke muziek van de Planets, vaak gebuikt als dreigende achtergrondmuziek voor films, voor piano of keyboard, een bundel kinderliedjes, blues instructie voor piano en aanstekelijke Klezmer muziek voor viool en begeleiding.

 
19 aug 2015

Word je een betere muzikant als je bladmuziek kunt lezen?

Alle vier de Beatles. Elvis Presley. Jimi Hendrix. Jimmy Page. Eric Clapton. B.B. Koning. Stevie Ray Vaughan. The Bee Gees. Eddie Van Halen. Robert Johnson. Slash. Angus Young van AC / DC. Tony Iommi van Black Sabbath. Tom Morello van Rage Against the Machine. Adam Jones van Tool. James Hetfield van Metallica. Danny Elfman. Stevie Wonder. Dave Brubeck. Andrea Bocelli. Wes Montgomery. Jimmy Smith. Charles Mingus. Erroll Garner. Irving Berlin. Chet Baker. Pete Townsend. Tori Amos. Jerry Garcia. Bob Dylan. Kurt Cobain. Taylor Swift. Bob Marley.

Een lange rij van illustere muzikanten, maar wat hebben deze mensen gemeen? Welnu, ze konden geen van allen muziek lezen. En ze hadden dat ook niet nodig om de meest fantastische nummers voort te brengen.

 
18 aug 2015

Erasmus en Anne Frank

Stel, je buurvrouw heeft iets beschadigd dat jij erg waardevol vindt. Je bent woedend en stuurt daarover een e-mail aan een vriend. Daarin neem je geen blad voor de mond en maak je de buurvrouw uit voor rotte vis. Ben jij dan een vrouwenhater?

 
11 aug 2015

Vingerzettingen onder de knie krijgen met de videogame Ningenius

Er zijn genoeg toepassingen voor tablets en computers te vinden waarmee je je op een speelse manier muziektheoretische kennis eigen kunt maken, met name met betrekking tot het leren lezen van notenschrift. Voor meer praktische kennis en vaardigheden rondom het leren zingen of spelen van een instrument zijn er allerlei al dan niet geavanceerde apps ontwikkeld. Met de app Ningenius voor de iPad kunnen kinderen zich vingerzettingen (zie afb rechts) van diverse blaas-, strijk-, klavier- en slaginstrumenten eigen maken en dat allemaal door het spelen van een videogame.  

 
11 aug 2015

Snapchat groeit als kool (infografic)

Snapchat is slechts vier jaar jong en enorm populair. In onderstaande infografic wordt het naast  Facebook, Twitter en Instagram gehouden.

 

 

 
04 aug 2015

Het eeuwige leven, voor mij hoeft het niet

Hoe het met jou zit weet ik niet, maar ik heb twee levens, een stoffelijk en een digitaal. Wat voor mijn stoffelijke leven onvermijdelijk is, lijkt voor mijn digitale leven iets minder vanzelfsprekend. Dat ik dood ga staat als een paal boven water. Maar als ik digitaal niks doe, blijf ik eindeloos voortbestaan.

foto: Eliane Meyer via Pixabay

 
01 aug 2015

De fantasierijke Büch

Boudewijn Büch (1948-2002) roept bij mensen uiteenlopende reacties op. In bijvoorbeeld De wereld van Boudewijn Büch, een televisieprogramma uit de jaren 90 was zijn kinderlijk enthousiasme vertederend. Na een uitzending over de Dodo wilde je meteen alles over deze vogel weten.