mei 2015

31 mei 2015

Van Dis komt terug

Het oeuvre van Adriaan van Dis is - zoals elke schrijver die wij uitlichten - uitgebreid. Hij schrijft romans, verhalen, toneel, et cetera. Hij maakt documentaires en is presentator. In alles wat hij doet is Van Dis herkenbaar: nieuwsgierig, met een open houding, maar wel kritisch.

 
28 mei 2015

International Man Booker Prize 2015 gaat naar Hongaar

Op 19 mei 2015 werd in het Victoria & Albert Museum in Londen de International Man Booker Prize uitgereikt. Dit is een 2-jaarlijkse prijs die toegekend wordt aan een internationale schrijver voor zijn of haar gehele oeuvre, oorspronkelijk in het Engels geschreven of vertaald naar het Engels.
 
 
26 mei 2015

De drummachine als speeldoos

Wat is eigenlijk het wezenlijke verschil tussen een DJ en een muzikant ? Hoewel dat niet altijd zo gezien wordt is een DJ toch ook een soort muzikant en componist. Hij creeert muziek in een live omgeving door het combineren van de muzikale fragmenten, passend binnen de sfeer van de zaal. Voor een muzikant zijn enkelvoudige tonen de bouwstenen, waarmee hij de muzikale voordracht vormgeeft van meestal een bestaande compositie. Voor een DJ zijn die bouwstenen vooral fragmenten, geluidssamples, beats, die vaak al uit meerdere geordende tonen bestaan. Het gereedschap daarbij bestaat voor een muzikant, ik heb het even niet over zangers, uit akoustische  of elektronische instrumenten, die hij via snaren, toetsen of met stokken laat klinken. De DJ is tegenwoordig vooral aangewezen op zijn computerscherm, waar hij virtuele knoppen en schuifregelaars bedient. Meestal heeft hij die daarnaast ook nog fysiek tot zijn beschikking. Die elektronische muziek is digitaal, maar betekent dat eveneens dat de instrumenten, die we daarvoor gebruiken zo goed zijn?

 
21 mei 2015

Concertagenda Rotterdam juni 2015

Deze maand ben ik een beetje vroeg met mijn agenda omdat ik op vakantie ga. Het is altijd wel zo dat er nog aankondigingen binnendruppelen als de agenda al geplaatst is, maar nu zal dat nog meer zijn. Het zijn dus alleen de concerten die in Rotterdam plaatsvinden op de wat kleinere podia. Natuurlijk vindt het North Sea Jazzfestival in juni plaats, maar dat is een groot podium en die komt met een aparte uitgave en ook North Sea round town komt met een aparte folder. Je zult deze t.z.t. vinden in de bibliotheek.

 

 
19 mei 2015

Bloomsbury Group

Een grote, historische jeugdroman die zich afspeelt in Engeland aan het begin van de vorige eeuw. De schrijver Rindert Kromhout waagde zich hieraan nadat hij een bezoek had gebracht aan het Charleston Farmhouse in Lewes, in het graafschap Sussex, Engeland. Hoofdpersoon in deze roman is Quentin Bell, neef van de schrijfster Virginia Woolf (Mrs. Dalloway, To the Lighthouse) en zoon van de schilderes Vanessa Bell, de zuster van Virginia. Quentin is later in de voetsporen van zijn tante getreden. Zij moedigde hem aan vooral door te gaan met schrijven.

 
18 mei 2015

Strips op je tablet met Yieha

Een tablet is een uitgelezen medium om strips op te lezen.

Via Marvel Unlimited en Comixology was het al mogelijk om Amerikaanse strips te lezen. Door de samenwerking tussen Ballon media en de standaard uitgeverij, de twee grootste stripuitgeverijen van ons taalgebied, kun je nu ook Rik Ringers, Suske en Wiske, Lucky Luke, Thorgall en de spannende serie XIII op je iPhone, iPad of PC lezen.

Er zijn 800 titels beschikbaar, maar dit aanbod wordt snel aangevuld.

 
17 mei 2015

Hoe werkt het muzikale geheugen ?

Als een fraai staaltje van buitengewoon muzikaal geheugen voert het Aurora orkest tijdens de Night of the Proms op 2 augustus Beethovens 6e symphonie uit zonder bladmuziek op de lessenaars. Interessante achterliggende vraag daarbij is hoe muzikanten er in slagen dit soort complexe muziekstukken te onthouden. Het  is een van de meest indrukwekkende prestaties van het menselijk brein om schijnbaar moeiteloos steeds maar weer te putten uit de miljoenen muzikale noten, die een muzikant gedurende zijn muzikale leven heeft opgeslagen. Voor wetenschappers een interessant onderzoeksgebied, voor muzikanten die moeten kunnen vertrouwen op hun geheugen af en toe een voedingsbodem voor angst en onzekerheid.

 
15 mei 2015

Deze keer een Luistertip!

Wat is er fijner dan voorgelezen worden? Een prachtig verhaal, een prettige stem en misschien wel heerlijk weer om te genieten van mooie luisterboeken.

Van 18 t/m 24 mei staat het luisterboek centraal tijdens de Week van het Luisterboek.

 
13 mei 2015

Haarlem: orgelstad

MüllerorgelVanaf half mei t/m half oktober staat Haarlem in het teken van de orgelmuziek. Misschien een aanleiding om eens een dagje naar deze mooie stad te gaan? Bij Muziekweb liggen folders, maar je kunt natuurlijk ook op de sites van de Grote of St. Bavokerk en de Philharmonie (één concert in mei en één in oktober) kijken wanneer de concerten en excursies plaatsvinden, want dat zijn de twee locaties waar het om draait.

Naast de orgels van de Philharmonie en de Grote of St. Bavokerk, wordt ook het carillon van de Grote Kerk bespeeld. Op open monumentendag (12 september) vinden extra orgelbespelingen plaats en voor gevorderde amateurorganisten is de mogelijkheid om zelf het Müller-orgel te bespelen. Hiervoor moet je je wel opgeven vóór 1 augustus!

 
13 mei 2015

Gamen, elke vrijdag van 16 tot 20 uur !

Sinds maart 2014 kun je in de centrale vestiging van De Bibliotheek Rotterdam elke vrijdag gamen . Bibliotheek Rotterdam biedt dat samen aan met Stichting R3C Gaming. Je wordt indien nodig door ons ondersteund bij het spelen van verschillende type videospellen op de Playstation 3, Playstation 4 en Nintendo WiiU.

Om welke spellen gaat het?

 
11 mei 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek mei 2015

Onlangs is de collectie bladmuziek weer aangevuld met nieuwe aansprekende titels, waaronder speciale arrangementen voor meerstemmig vrouwenkoor uit Skandinavie en van liedjes van Max Raabe, succesnummers van cabaretière Claudia de Breij , filmmuziek van de Hunger Games, bladmuziek van Lana del Rey en Ella Henderson, 2 jonge popzangeressen, bladmuziek met cd voor piano om jazz en blues te leren spelen en een bundel met een breed scala aan uitgekiende oefeningen voor contrabas. Een kleine greep hieruit:

 
08 mei 2015

Erasmus en blote borsten

Lof der Zotheid is het enige boek van Erasmus met illustraties. Dat komt goed uit, want één plaatje zegt vaak meer dan 480 woorden. De afbeeldingen zijn niet van Erasmus zelf, maar van een leerling die in zijn schoolboek tekende. Alleen was het wel een leerling met talent voor tekenen. Om deze reden is hij ook wereldberoemd geworden.