april 2015

30 apr 2015

Jeroen Brouwers Houdt Vol!

Op 30 april is Jeroen Brouwers 75 jaar geworden. Een goede reden om hem in mei uit te lichten. Al zijn boeken uit onze collectie staan de komende maand uitgestald op de tweede verdieping, nabij de roltrap.

Onze collega en literatuurkenner uit Amsterdam Leo Willemse schreef vorige week een mooi verhaal over Jeroen Brouwers op de website van de OBA. Met zijn toestemming nemen wij dit verhaal graag over.

 
30 apr 2015

Heel de aarde is je vaderland

Dat staat te lezen op de gevel van de centrale vestiging van de Bibliotheek Rotterdam. Het is een tekst van Erasmus—en ook weer niet. Dat zit zo. In 1500 publiceerde Erasmus voor het eerst een verzameling van spreekwoorden en uitdrukkingen die hij had verzameld bij het uitoefenen van zijn favoriete hobby: het lezen van Griekse en Latijnse teksten uit de Oudheid. Het boekje verscheen in Parijs. Het telde 838 spreekwoorden.

 
30 apr 2015

Concertagenda mei 2015

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam plaats vinden op de meestal wat kleinere podia.

 
24 apr 2015

Grijze spoeling

GRIJZE SPOELING

De gezellige feelgood movie met oudere acteurs is in opmars. Goed voor volle bioscoopzalen gevuld met, eveneens, grijze dames en heren. De almaar groter wordende grijze deken bedekt het culturele circuit. Begrijpelijk. De babyboomers die in 1946 zijn geboren en in 2011 de gepensioneerde leeftijd bereikten, hebben doorgaans wat te besteden. Het huis is in een gunstige periode gekocht en inmiddels afgelost en de kinderen zijn allang de deur uit. Ja, er komt zo nu en dan eens een kleinkind langs dat dan mee mag naar het museum. Behept met een brede culturele belangstelling trekken deze pensionado’s in grote aantallen naar de bioscoop. Waren zij op jeugdige leeftijd al fan van een jonge Meryl Streep en Michael Douglas, naarmate zij ouder werden groeiden de acteurs met hen mee. De filmindustrie heeft daar handig op ingespeeld. Steeds meer durven producenten het aan om oudere acteurs te casten. Judi Dench, Dustin Hofmann, Helen Mirren, Pierce Brosnan, Catherine Deneuve, Julianne Moore, Maggie Smith; het zijn acteurs met een lange film-reputatie en nog lang niet klaar met hun carriere.

Romantische komedies over ouderen, mèt een boodschap, dìe gaan er in als koek. Geen films met aandoenlijke of snibbige oudjes maar met intelligente mannen en vrouwen die hun leven nog extra sjeu en perspectief willen geven. De onderlinge vriendschap wordt er regelmatig gevierd. De film The best exotic Marigold hotel is daar een voorbeeld van. Er draait momenteel zelfs een vervolg op dit succesvolle komische drama!

 

 

 
23 apr 2015

In gesprek met Erasmus

“Tegenslag maakt mensen heel vroom.” Een citaat uit een boek van Erasmus. Niet zomaar een boek. Nee, het boek dat in z’n eigen tijd verreweg het populairst was en het meest werd verkocht. Als iemand tegenwoordig al een boek van Erasmus kan noemen, is dat bijna altijd Lof der Zotheid. Maar in de 16e eeuw kenden de meeste mensen een ander boek van Erasmus: Gesprekken.

 
23 apr 2015

Franse romantiek in Nederland

Houd je ook zo van Franse romantiek? Ga dan dit jaar naar een orgelconcert op een Maarschalkerweerdorgel.

Waarschijnlijk heeft geen enkele orgelmaker een grotere betekenis voor de vaderlandse orgelbouw van rond 1900 gehad, dan Michaël Maarschalkerweerd (geb. in 1838 te Utrecht). De Stichting ‘Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015' wil zorgdragen dat de orgels van Michaël Maarschalkerweerd op de cultuurhistorische en muzikale kaart van Nederland worden gezet én blijven staan. De stichting bestaat uit Philip van den Berg, Paul Houdijk, Cintha de Vreede en Ton Mulder. Michaël heeft 175 orgels gebouwd en ze staan o.a. in de Havenkerk in Schiedam, de Hartebrugkerk in Leiden, het Concertgebouw in Amsterdam, de Maria van Jessekerk in Delft, de O.L.V.-basiliek in Zwolle, de St. Martinuskerk in Sneek, de St. Nicolaasbasiliek in IJsselstein en de St. Catharinakathedraal in Utrecht. Gelukkig heeft Rotterdam er ook een paar en die staan in de St. Lambertuskerk (hoek Hoflaan/Oostzeedijk Beneden) en de St. Hildegardiskerk in het Oude Noorden. De orgels zijn met name geschikt voor de 19e-eeuwse romantische orgelmuziek vanwege de strijkers, de overblazende fluiten en een Frans geïnspireerde intonatie (kleuring). Op Wikipedia vindt je er nog veel meer.

 
20 apr 2015

Apps voor gitaar

(laatst bijgewerkt 15 nov 2016 met Gitaartabs) Gitaristen van met name populaire muziek kunnen inmiddels ruim putten uit diverse apps voor de gitaar, of het nu om virtueel spelen gaat, muzieknotatie of hulpmiddelen, zoals een stemtool, effectcontroller, een metronoom, akkoordoverzichten, en lessen. De iPad, iPod touch en iPhone lijken zowel qua aantal als in kwaliteit nog even voorop te lopen op de Androidmarkt.  Voor  Androidapparaten zijn steeds meer titels beschikbaar, zoals de Gibson Learn and Master Guitar. (kijk elders op deze blog naar overzicht androidapps voor gitaar)

 
20 apr 2015

Mode

ALLES OVER MODE EN KLEDING

Bij Bibliotheek Rotterdam kun je terecht voor een bijzonder grote collectie Mode-boeken.

Wist je dat er zelfs een Schatkamer Mode is?       
Die Collectie en die Schatkamer beheer ik sinds
jaar en dag met veel plezier!
Mijn hele leven al heb ik een grote interesse voor:

- Mode
- Kleding-geschiedenis
- Textiel
- Handwerken

In mijn berichten deel ik graag mijn kennis over kleding in heden en verleden, en ……soms toekomst.

Mail me als je vragen, verzoeken etc hebt via: a.hoogeveen@bibliotheek.rotterdam.nl

 
19 apr 2015

katten-mode op de catwalk

Voor honden en vooral voor hondjes zijn er
natuurlijk talloze kostuums, kleertjes, petjes enz.
Voor katten ligt dit, eigenwijs als ze zijn,
veel minder voor de hand. Bovendien hebben ze doorgaans immers een lekkere dikke vacht.
Maar toch kunnen mensen het niet altijd laten om
ook hun kat aan te kleden. Vooropgesteld:
het is dierontvriendelijk, het is kat-onwaardig,
het mag niet, het is gewoon ondeugend!
Maar het is ook zo leuk!
Als de kat tenminste niet al te erg tegenspartelt.....
 

 
15 apr 2015

Een leven zonder afval?

Een leven zonder afval?

Ben je ook wel eens verbaasd over de hoeveelheid plastic afval die je elke dag thuis produceert? Plastic bakjes van het vlees, plastic zakjes van groenten en vleeswaren. Plastic flessen van water en schoonmaakmiddelen…. ga zo maar door!

Na 1 dag zit je vuilniszak hiermee vaak al voor een groot deel vol.

 
15 apr 2015

Erasmus en Youp

“Hoe onbenulliger iets is, des te meer bewonderaars krijgt het.” Mijn favoriete citaat uit Lof der Zotheid van Erasmus. Kijk een avond TV en je ziet dat deze woorden in 2015 even goed kloppen als in 1511. Waarom? Omdat Erasmus schrijft over mensen. En mensen veranderen niet wezenlijk.
 

 
08 apr 2015

Concertagenda (vanaf 10) april 2015

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam plaats vinden op de meestal wat kleinere podia.