maart 2015

31 mrt 2015

Slaapproblemen?

Heb je ook wel eens moeite om ’s avonds in slaap te komen? Of lig je midden in de nacht klaarwakker lijstjes te maken voor de volgende dag?

Uit een onlangs gehouden onderzoek, uitgevoerd onder 8000 mensen in 10 verschillende landen, blijkt dat de Nederlanders het toch niet zo slecht doen op ‘slaap’ gebied.

 
27 mrt 2015

Bladmuziek uit de bibliotheek of via internet?

Elke muzikant is wel eens op zoek naar bladmuziek, of het nu voor jezelf is of voor een koor of ensemble waar je deel van uitmaakt. Op Twitter zie ik als muziekbibliothecaris bij Bibliotheek Rotterdam ook geregeld vragen langskomen naar bladmuziek. Ik proef daarbij ook de begrijpelijke wens die kant-en-klaar digitaal en het liefst gratis aangeleverd te krijgen. Niet vreemd gezien wat er over het algemeen al dan niet legaal “gratis” wordt aangeboden via internet aan informatie, bestanden, films en diensten. Deze gerichtheid op internet,  die ik proef , bij het zoeken naar bladmuziek lijkt vaak het enorme aanbod aan bladmuziek van de gezamenlijke bibliotheken in de schaduw te stellen. Onlangs hield ik een lezing voor een groep muziekdocenten over de dienstverlening rond bladmuziek door de gezamenlijke bibliotheken en over digitale vormen van bladmuziek en instructieve tools zoals ik hier al jaren op deze blog over publiceer. Het viel me daarbij op hoe weinig deze professionals bekend waren met de vaak speciale collectieonderdelen, zoals bladmuziek voor big band en saxofoonensembles. Ook de mogelijkheid om vanuit huis met je bibliotheekkaart via Zoek & Boek online bladmuziek te bestellen bleek een onbekend fenomeen. Met wat meer pr valt dus wel wat te winnen. Waar onderscheidt het aanbod van internet zich nu van dat van de bibliotheken?

 
26 mrt 2015

Jesus, the movie

Het lijdensverhaal van Jesus Christus, zoals vastgelegd in de bijbel, diende eeuwenlang als inspiratiebron voor menselijke uitingen in kunst en cultuur. Of het nu gaat om schilderijen, beeldhouwwerken, passiespelen of muziekwerken als Bach's Matthäus-Passion. En Jezus laat zich ook een hedendaagse en commerciële mantel aantrekken in The Passion, (zie afb) een EO-bijbelspektakel sinds 2011 opgevoerd in verschillende steden. Het trekt duizenden bezoekers en hotels zitten vrij snel vol. Enschede is nu aan de beurt en bereidt zich voor. Je moet er van houden...
Het lijdensverhaal van Jezus zie je ook terug in verfilmingen en musicals.

 
26 mrt 2015

Bach’s Matthäus-Passion voor kinderen

Nergens ter wereld staat Pasen zo in het teken van de uitvoering van Bach’s Matthäus-Passion als in Nederland. Vraag is hoe lang deze traditie nog gedragen wordt door het huidige publiek en uitvoerenden, gezien de toenemende vergrijzing.  De jongere generatie bestaat bij uitvoeringen vaak uit de al dan niet enthousiaste aanhang  van zangers en instrumentalisten.

Dit gegeven en ook de afnemende rol van muziek in het onderwijs heeft op diverse plaatsen in Nederland initiatieven doen ontstaan om kinderen op een actieve manier kennis te laten maken met de  Matthäus-Passion. 

 
25 mrt 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek maart 2015

Deze maand is er weer een uiteenlopende reeks nieuwe bladmuziekbundels toegevoegd aan de collectie bladmuziek (totaal 48.000 stuks) : eenvoudige arrangementen voor klein variabel ensemble met onder andere het succesnummer 'Happy', een boek met uitgebreide overzichten van gitaarakkoorden, klassiekers van Count Basie voor piano, over jazzimprovisatie, jazzy getinte Japanse muziek voor 2 piano's 8 handen, nieuwe songbooks van Paul McCartney , Bruce springsteen, One Direction, klassieke pianovirtuoos Lang Lang met een heel eigen methode om kinderen piano te leren spelen, Zuid Amerikaanse en oudkerkelijk getinte koorwerken, en songs voor kinderen.

 
25 mrt 2015

Over Erasmus

De Bibliotheek Rotterdam heeft duizenden boeken van de Rotterdammer Desiderius Erasmus. Zelfs eigenhandig door hem geschreven brieven. Prachtig. Waardevol ook. Zeker voor kenners. Maar zijn ze voor iedereen de moeite waard? JAZEKER! Dat is tenminste de reden waarom ik deze blogs schrijf. Als conservator van de grote en unieke Erasmuscollectie in de Bibliotheek Rotterdam probeer ik te laten zien, wat de beroemdste Rotterdammer aller tijden ons te vertellen heeft, en te leren. Waarom hij voor iedereen nu de moeite waard kan zijn. Niet alleen voor wie Latijn kent. Niet alleen voor wie naar het verleden wil kijken. Oordeel zelf.

 

 
24 mrt 2015

Erasmus en Cincinnati

Cincinnati is een grote stad in Amerika—in Ohio, een staat in het Midwesten van de Verenigde Staten. Deze stad in de Nieuwe Wereld is gesticht in 1788, dus ruim 300 jaar nadat Erasmus van Rotterdam werd geboren in een stad de Oude Wereld. Hoe is het mogelijk dat Erasmus en Cincinnati iets met elkaar te maken hebben?

 
22 mrt 2015

Haal de wereld in huis

REIZEN VANUIT JE LUIE STOEL

Op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek vind je de afdeling Reizen. Behalve een uitgebreide collectie boeken staan hier ook twee kasten vol met dvd’s over landen en reizen. Je kunt ze met je bibliotheekabonnement gratis lenen. Tussen de twee roltrappen hebben we een aantal interessante reisdvd’s voor u uitgestald (zie foto hierboven). Neem ze mee en maak een avontuurlijke reis vanuit je luie stoel!

 
19 mrt 2015

Marte Röling

Afgelopen maandagavond heb ik een boeiende documentaire gezien, in de serie 2Doc documentaires van de NPO, over de kunstenares Marte Röling. Röling (inmiddels 75 jaar) wordt gefilmd in haar atelier in Groningen waar ze woont en werkt samen met kunstenaars Alissa en Adrienne Morriën en Wanda Werner. Alle vier waren ze de geliefden van de in 2005 overleden Henk Jurriaans. Nu runnen ze samen het bedrijf Röling & Partners, gevestigd in een grote boerderij in Groningen.

 
18 mrt 2015

Close harmony

 Samenzang is van alle tijden en van alle volkeren. Alleen mannen, alleen vrouwen of gemengd, klassieke muziek, volksmuziek, populair.   
We spreken van close harmony als de muzikale lijnen van meerdere zangers dicht tegen elkaar zitten. Daardoor ontstaat binnen de samenklank een speciale rijkdom aan klank en kleuren. Het zingen van deze vorm van muziek is een uitdaging door de grote verantwoordelijkheid die elke stem heeft binnen het lied en binnen de groep.

 
17 mrt 2015

Erasmus & Aboutaleb

Op 20 februari 2015 was Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, te gast in het televisieprogramma De Wereld Draait Door op NPO1. Aboutaleb blijkt een grote fan van Erasmus te zijn. De islam heeft dragers van Erasmus nodig, vindt hij.

 
16 mrt 2015

Is vioolspelen goed voor het kinderbrein?

Kinderen, die viool  of piano studeren kunnen zich beter concentreren, hebben hun emoties meer onder controle en zijn  minder angstig. Dat wijst een Amerikaans onderzoek van de afdeling kinderpsychiatrie aan de Universiteit van Vermont uit.