januari 2015

29 jan 2015

Romantische Mode

In Gemeentemuseum Den Haag en Bibliotheek Rotterdam
 In het Gemeentemuseum Den Haag kun je momenteel een prachtige tentoonstelling zien van 19e eeuwse kostuums zoals we ze kennen uit romantische boeken en kostuumdrama's.
De baljaponnen, daagse jurken, dinner dress en visite-kleding uit de tijd
van Pride & Prejudice, Eline Vere en Downton Abbey
zijn een feest voor het oog.

 
26 jan 2015

Doorzoek online het Liber Usualis

Het Middeleeuwse Liber Usualis is een waardevolle muziekhistorische document. Als een compendium voor de meest gangbare Gregoriaanse gezangen is het tevens nuttig als bron voor het traceren van de oorspronkelijke gezangen in latere meerstemmige composities.  

“Search the library”, biedt een digitale online doorzoekbare versie van deze bundel. Uitgegeven door Distributed Digital Music Archives & Libraries Lab kun je deze applicatie tevens zien als een demonstatie van zoekmogelijkheden binnen gedigitaliseerde bladmuziek

Luister hieronder naar een Palm zondag antiphoon met een scrollende muzieknotatie:

 
26 jan 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek februari 2015

Een divers aanbod deze maand van nieuwe toegankelijke en voor beginnende muzikanten speelbare bladmuziek, waaronder een Nederlandstalige lesmethode voor harp, gitaar leren spelen met Turkse liedjes, bundels Klezmermuziek voor 2 violen, 2 altviolen en 2 celli , makkelijke muziek om samen te spelen voor 3 gitaren , swingende braziliaanse muziek om samen te zingen, “Halloween” muziek voor strijkkwartet en een bijzondere uitgave met muziek uit alle bekende films van de legendarische filmregisseur Alfred Hitchcock, voor piano bewerkt, en de bladmuziek voor piano, gitaar en zangstem van lady Gaga’s cd Artpop.

Uitgelicht:

 
22 jan 2015

Digitale dienstverlening

Bibliotheek Rotterdam verwelkomt dagelijks veel bezoekers in vestigingen door de hele stad. Maar steeds meer mensen komen ook langs in de digitale bibliotheek, die altijd open is. Je kunt thuis  zoeken in de catalogus, reserveren, verlengen, e-books lenen of in de agenda kijken of er iets leuks te doen is in de bibliotheek.

De website is en blijft de belangrijkste digitale dienst van de bibliotheek. Maar hoe waardeert het Biebpanel de website en de overige digitale diensten? Deze vraag staat centraal in het derde BiebPanel ondezoek van 2014: digitale dienstverlening van de bibliotheek Rotterdam.

 

 
20 jan 2015

Kinderen te koop?!

Doe jij het wel eens, foto’s van je kinderen plaatsen op Facebook, Twitter of Flickr? Heel veel mensen doen dat en vaak zonder er bij na te denken.
Met dat uitgangspunt zijn ontwerper Yuri Veerman en journalist Dimitri Tokmetzis  de webwinkel Koppie Koppie gestart.

 
20 jan 2015

Poëzie en nieuwe media

Tijdens de Poëzieweek (29 jan - 4 febr) kun je (ook als je geen bibliotheeklid bent) de speciale PoëzieBieb-app downloaden en voor de duur van vier weken gratis tien dichtbundels digitaal lezen. Helemaal nieuw is de gedachte niet om te kijken in hoeverre de techniek het plezier in het lezen en schrijven van gedichten kan bevorderen. Onlangs verscheen er een gedichten computergame en  uitgeverij Penguin geeft een een gratis app uit, waarmee je spelenderwijs de beroemdste gedichten uit de wereldliteratuur uit je hoofd kunt leren.

 

 
18 jan 2015

International Film Festival Rotterdam 2015

 

IFFR 2015

21 januari - 1 februari

Ook dit jaar duik ik weer onder in de 44ste editie van het International Film Festival Rotterdam. Als vrijwilliger maar ook als bezoeker. Ik kan het festival niet beter starten met de aangrijpende film Timbuktu. Na de recente aanslagen hoop ik dat deze film met die diepgewortelde geloofsovertuiging mij meer duidelijkheid kan verschaffen...De film is gemaakt naar aanleiding van de gebeurtenis in 2012 in Mali, toen Al Qaida-strijders de ouders van twee jonge kinderen doodden door steniging omdat zij niet getrouwd waren.

 
14 jan 2015

Oudste stuk bladmuziek voor meer dan één stem ontdekt na 1100 jaar

Meerstemmig zingen, wanneer is dat in onze westerse wereld onstaan? Tussen grofweg 850 en 1100 is er wel over geschreven in theoretische verhandelingen maar concrete voorbeelden in de vorm van muzieknotatie ontbraken tot nu toe.

In de British Library is echter onlangs een stukje bladmuziek ontdekt voor meer dan één gelijktijdig klinkende stem, dat rond 900 geschreven moet zijn . Het is opgedragen aan Bonifacius, patroonheilige van de Duitse gebieden( zie afb) .

 
14 jan 2015

Waarin verschillen Pygmeeën en westerlingen in het luisteren naar muziek ?

Een van de kenmerken van muziek is dat deze bepaalde gevoelens en associaties kan opwekken bij mensen. Een interessante vraag daarbij is in hoeverre dat cultureel bepaald wordt. Dat de meeste mensen - althans in west-europa een majeur accoord als vrolijk klinkend beschouwt , en een mineur accoord als droevig is ingegeven door cultuur en opvoeding. Wetenschappers uit Canada lieten daarom muziekstukken horen aan zowel een groep westerlingen als vertegenwoordigers van de Mbenzélé-Pygmeeën, een geïsoleerd stam uit Congo, die nog nooit in contact was geweest met westerse muziek .

 
12 jan 2015

Hulp bij goede voornemens

Het Nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat veel mensen de bij de jaarwisseling uitgesproken goede voornemens proberen te realiseren. En iedereen neemt zich voor, na de mislukking van vorig jaar, dat het deze keer echt gaat lukken om te veranderen. Maar de werkelijkheid is weerbarstig, de verleidingen liggen voortdurend op de loer en de wilskracht raakt snel uitgeput.

Volgens een Amerikaans onderzoek uit 2002 haken vooral mensen die zich hadden voorgenomen om af te vallen in de loop van het jaar in groten getale af, na twee weken  al 25%, na een maand, 50% en na een half jaar houdt 2/3 het voor gezien.

Dit noemen ze wel het syndroom van de valse hoop.

Is er dan echt geen hoop?

 
07 jan 2015

Bespeel een Ruckers klavecimbel uit 1628 via je iPad of iPhone

Als je Barokmuziek beluistert die uitgevoerd wordt op een piano, bijvoorbeeld van Bach of van Lully, dan sta je er niet altijd bij stil dat die muziek oorspronkelijk op een klavecimbel werd uitgevoerd. Het voornaamste verschil tussen beide instrumenten ligt in de manier waarop de snaren tot klinken worden gebracht. Bij een piano wordt bij het indrukken van een toets een houten hamer tegen een snaar geslagen. De snaren van klavecimbel worden daarentegen aangetókkeld met een ijzeren pinnetje. Vandaar de metaalachtige, scherpe klank. Wordt kwalitatief hoogstaande vioolbouw al snel geassocieerd met de familie Stradivarius, bij klavecimbelbouw komt snel de naam van de Vlaamse familie Ruckers naar voren. Het instrument uit 1628 van de hand van Andreas Ruckers (de oudere) met zijn dubbele klavier behoort daarbij qua klank en techniek tot de absolute top.   In de app Ruckers 1628 voor de iPad of iPhone zijn alle klankeigenschappen van dit instrument bijeengebracht via geavanceerde sampletechnieken onder toezicht van ervaren klavecimbelspelers.

 
05 jan 2015

Heeresma Helemaal

 

Heere Heeresma overleed in 2011. Vooral in de jaren 70 was hij enorm populair. Zijn boeken werden herdrukt en verfilmd. Heeresma schreef allerlei genres: detectives, gedichten, surrealistische verhalen, etc. Hij was de meester van de grootspraak, ook in zijn persoonlijke leven. De korte verhalen, waarin hij de wanhoop van de moderne mens schets vind ik het moois. De titels zeggen ‘voldoende: Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming of Zingend langs de deuren.