mei 2012

29 mei 2012

Gratis digibordlessen nu ook op Pinterest

Vandaag viel de e-nieuwsbrief van Books2download in mijn e-mailpostbus met heel goed nieuws...

 
29 mei 2012

SpangaS gaat voor mediawijsheid

De populaire jeugdserie SpangaS gaat deze hele week over de voor- en nadelen van nieuwe media. In de vijf op zichzelf staande afleveringen ontdekken de leerlingen van het Spangalis College dat de digitale wereld zowel je vriend als je vijand kan zijn.

In het kader van deze SpangaS-Mediawhizz hebben de NCRV en de Stichting Mijn Kind Online een lespakket ontwikkeld.

 
21 mei 2012

Hallo wereld; kinderboekenweek 2012

De 58e Kinderboekenweek heeft als motto Hallo wereld en is woensdag 3 t/m zondag 14 oktober. De CPNB heeft onlangs de kerntitels voor het onderwijs bekendgemaakt.

Meer over de boeken vindt je op de website van NBD/Biblion

 

 
15 mei 2012

Miljoenen krantenpagina's digitaal beschikbaar

De Koninklijke Bibliotheek biedt online vijf miljoen historische krantenpagina’s aan. Naast historische kranten zijn er in bibliotheken natuurlijk ook hedendaagse kranten te lezen, op papier en ook digitaal. Wat was het nieuws vandaag en vroeger? Lees hier hoe je er achter komt…

 
11 mei 2012

De Leespluim van de maand juni 2012

De Leespluim van de maand juni 2012 gaat naar het boek Spinnie schittert! van Frank Pollet en Moniek Vermeulen, met illustraties van Nicole Montagne.

 

 

 

 
10 mei 2012

Nog 100 nachtjes slapen is Prentenboek van het Jaar 2013

Nog 100 nachtjes slapen van auteur en illustrator Milja Praagman is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2013. Nederlandse jeugd-bibliothecarissen kozen dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2011 verschenen. In totaal selecteerden zij tien titels voor peuters en kleuters.

 
10 mei 2012

Onderwijs Tiptool, een handige app voor leerkrachten met een smartphone

Vroeger was het heel gewoon dat leerlingen een uur lang naar je leerkracht te luisterden, het liefst met de armen over elkaar, zonder een woord te zeggen. Leerlingen van nu zouden dat niet meer kunnen en gelukkig hoeven ze dat ook niet meer. Kinderen hebben een korte spanningsboog, krijgen meer prikkels en zijn snel afgeleid, dan hun ouders en opa's en oma's.  Bovendien zijn ze beweeglijker en kunnen ze niet lang stil zitten.

 

 
09 mei 2012

Max en de maximonsters treuren, Maurice Sendak is overleden

Sommige (prenten)boeken verdienen een gouden randje. Het boek 'Where the wild things are' is zo'n boek. Het prentenboek, geschreven en getekend door Maurice Sendak, verscheen bijna 50 jaar geleden voor het eerst in de Verenigde Staten en is ondertussen uitgegroeid tot een ware klassieker.

 
09 mei 2012

Figure, een compacte goedklinkende mobiele muziekstudio

Snel en eenvoudig eigen muziek op je ipod, ipad of iphone vastleggen. Stel drum,bass en lead in en componeer zo je eigen nummer.

 
09 mei 2012

Band on demand

Een soort linkedIn voor muzikanten, bedoeld om een landelijk “sociaal” muzikaal netwerk op te bouwen, om muzikanten met elkaar in contact le laten komen voor het samenstellen van (al dan niet gelegenheids) formaties.

 
08 mei 2012

Online bladmuziek maken met Scorio

Zelf bladmuziek produceren met behulp van een computerprogramma, ik heb er al eerder over geschreven, ook over het online aanmaken van bladmuziek, via je internetbrowser, dus zonder dat je iets op je computer hoeft te installeren.

Tot voorkort was Noteflight de enige online toepassing. Nu is er ook Scorio. Voor het werken met Noteflight moest de “Flash” plugin geïnstalleerd zijn, wat problemen gaf in de weergave op de iPad. Bij de overstap naar HTML5 is dat probleem opgelost. Scorio heeft een speciale app (€3,99) ontwikkeld voor de iPad. Toch biedt Noteflight leuke extra’s: het sociale element, als het aankomt op het delen van composities is wat meer uitgewerkt. En je kunt je bladmuziek ‘embedden’ in je website of blog, net zoals mogelijk is met Youtubefilmpjes. Je bladmuziek kun je ook nog laten afspelen. Scorio vind ik weer wat overzichterlijker,(al lukte me het niet verschillende notenwaarden in één balk onder elkaar te zetten ). Met de  online (betaalde) Pro versie van Scorio kun je o.a. bladmuziek in PDFformaat omzetten naar een te bewerken en te beluisteren versie. Lees verder mijn artikel over Noteflight en kijk hier wat Scorio te bieden heeft:

 
08 mei 2012

Ik ben offline-dag

ik wordt er echt nerveus van als ik weet dat er op mijn smartphone iets is binnengekomen en ik kan niet meteen kijken, omdat ik bijvoorbeeld in de klas of op de wc zit”, Maarten 16 jaar.

Vanaf 12 jaar heeft nagenoeg iedereen een mobiele telefoon. Vaak is dat een smartphone. Een smartphone kan meer dan alleen bellen en sms ‘en, het is eigenlijk een minicomputer. Er draaien applicaties op waardoor je kunt internetten, emailen, maar ook bijvoorbeeld Twitter, Whatsapp of Facebook kunt gebruiken.